Οργισμένη απάντηση στους αναδρομικούς φόρους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε στην Apple η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Τιμ Κουκ, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα των Βρυξελλών ως «πολιτικές μπούρδες».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιρλανδική εφημερίδα Irish Independent, ο κ. Κουκ ουσιαστικά διαμήνυσε πως η Apple είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί στενά με την ιρλανδική κυβέρνηση ώστε να εφεσιβάλουν την απόφαση των Βρυξελλών, η οποία – όπως είπε – δεν έχει «κανένα έρεισμα σε νόμο ή γεγονότα».

«Νομίζω ότι θα συνεργαστούμε πολύ στενά, καθώς έχουμε τα ίδια κίνητρα. Κανείς δεν έχει κάνει κάτι κακό και πρέπει να σταθούμε μαζί», είπε ο κ. Κουκ, υποστηρίζοντας δε ότι η Ιρλανδία γίνεται στόχος κι ότι αυτό είναι «απαράδεκτο».

Η Κομισιόν κατηγορεί την Apple ότι από το 1991 απολάμβανε προνομιακό φορολογικό καθεστώς στην Ιρλανδία, με κορύφωση το 2014, όταν τα κέρδη από τις πωλήσεις της στην Ευρώπη φορολογήθηκαν με συντελεστή 0,005% – ήτοι 50 ευρώ φόρο για κάθε εκατομμύριο κερδών.

Ωστόσο, ο κ. Κουκ χαρακτήρισε τις αιτιάσεις των Βρυξελλών «απόλυτες πολιτικές μπούρδες», αντιτείνοντας μάλιστα ότι το επίμαχο έτος η Apple πλήρωσε 400 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στην ιρλανδική Εφορία, ποσό που την κάνει τον μεγαλύτερο φορολογούμενου του ιρλανδικού Δημοσίου για το 2014.

«Απλά διάλεξαν ένα νούμερο από δεν ξέρω κι εγώ πού», είπε ο επικεφαλής της Apple.

Ο κ. Κουκ συμφώνησε με τον βαρύ ισχυρισμό του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού ότι ο αναδρομικός λογαριασμός των 13 δισεκ. ευρώ συνιστά προσπάθεια των Βρυξελλών να αποσπάσει φόρους που οφείλονται στην Εφορία των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι», είπε. «Νομίζω ότι είναι μία επιθυμία μεταφοράς φόρων που θα έπρεπε να πληρωθούν στις ΗΠΑ στην Ε.Ε.».