Μια σειρά ευρωπαϊκών οικονομιών βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο χαμηλότερης ανάπτυξης καθώς η ΕΕ θα μπορούσε να στραφεί απότομα προς τον προστατευτισμό και τον οικονομικό απομονωτισμό στον απόηχο του Brexit, προειδοποιεί η Fitch.

Μετά τη χθεσινή απόφασή της να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε "ΑΑ", η Fitch επανήλθε με μια ηχηρή προειδοποίηση για τους πολιτικούς κινδύνους που απειλούν να διαχύσουν τις λαϊκιστικές δυνάμεις σε όλη την ήπειρο.

Ο οίκος εκτιμά ότι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο είναι οι πιο εκτεθειμένες χώρες στις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit καθώς συνδυαστικά αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 8% των συνολικών βρετανικών εισαγωγών.

Πολιτικά, η έξοδος της Βρετανίας μπορεί να οδηγήσει σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα κυριαρχείται "από τον πυρήνα της Ευρωζώνης –φτωχότερη, πιο προστατευτική και λιγότερο φιλελεύθερη".

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο καταφέρει να ευημερήσει έξω από την Ένωση "μπορεί να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν", σημειώνει η Fitch και προσθέτει:

"Το Brexit θα δημιουργήσει προηγούμενο για την αποχώρηση κράτους-μέλους από την ΕΕ και πιστεύουμε ότι αυξάνει τον πολιτικό κίνδυνο με πολλούς τρόπους. Θα μπορούσε να δώσει ώθηση στα αντιευρωπαϊκά και άλλα λαϊκιστικά πολιτικά κόμματα, και να καταστήσει τους ηγέτες της ΕΕ πιο διστακτικούς στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών που όμως θα είχαν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη".

Με την αξία της στερλίνας να έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 στον απόηχο του δημοψηφίσματος, η Fitch εκτίμησε ότι η αποδυνάμωση του νομίσματος θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι αυτής των χωρών της Ευρωζώνης και θα "λαβώσει" χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Γερμανία, που διαθέτουν μεγάλο απόθεμα χρηματοοικονομικών παγίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.