Η Κομισιόν δεσμεύτηκε να συντάξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με στόχο να βοηθήσει τις χώρες-μέλη να απαλλαγούν από την ανάγκη της ρωσικής ενέργειας, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η πρωτοβουλία θα βασιστεί στις υπάρχουσες κινήσεις της ΕΕ για την εξάλειψη του ρωσικού άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα συνδράμει στην προσπάθεια για επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.
«Ετοιμάζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν από την πόλη Λιτόμισλ της Τσεχίας, στο πλαίσιο τελετής για την έναρξη της εξάμηνης θητείας της χώρας στην εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
«Οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλές. Οι άνθρωποι -δικαίως- περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που αναμένεται γύρω στα μέσα Ιουλίου, θα επικεντρωθεί σε δύο βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης μίας «ξεκάθαρης ιδέας» για το πού θα περικοπεί ο ρωσικός εφοδιασμός σε ενέργεια, καθώς επίσης αυτό να γίνει «με έξυπνο τρόπο».
«Χρειαζόμαστε ένα καλό, κοινό σχέδιο για να υπάρχουν καύσιμα εκεί που χρειάζονται περισσότερο», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν.
Η ΕΕ αγόρασε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου για πρώτη φορά στην ιστορία της εισήγαγε περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ, παρά μέσω του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ανέφερε ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εργαστούν πάνω στην μείωση της ζήτησης και να ετοιμαστούν για ένα δύσκολο χειμώνα.
«Οι πρόσφατες απότομες περικοπές της Ρωσίας στις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ σημαίνουν ότι αυτός είναι ο 1ος μήνας στην ιστορία, κατά τον οποίο η ΕΕ εισήγαγε περισσότερο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ παρά μέσω αγωγού από τη Ρωσία» έγραψε ο Φατίχ Μπιρόλ σε ανάρτηση του στο Twitter, επισημαίνοντας ότι «η μείωση της ρωσικής προσφοράς απαιτεί προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης στην ΕΕ, ώστε να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας βλέπει ως πιθανή λύση του προβλήματος την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, κάτι που όπως επισημαίνει θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Φατίχ επισημαίνει επίσης ότι «η πυρηνική ενέργεια έχει μια μοναδική ευκαιρία να επανέλθει εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, της εκτίναξης των τιμών των ορυκτών καυσίμων, των προκλήσεων για την ενεργειακή ασφάλεια και των αυξημένων κλιματικών φιλοδοξιών. Αλλά το αν αυτό θα συμβεί, θα εξαρτηθεί από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία».