Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Γερμανία – Ιταλία: Δρομολογούν κινήσεις απεξάρτησης από τo ρωσικό αέριο

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ότι η Ευρώπη βλέπει την εισβολή στην Ουκρανία ως σημείο καμπής και θέλει να αντιμετωπίσει επιτέλους τον μακροχρόνιο «εθισμό» της στη ρωσική ενέργεια.

Πλανήτης

Η Γερμανία συνεργάζεται με τη Nederlandse Gasunie NV και την RWE AG για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Η κρατική τράπεζα KfW, όπως αναφέρει το Bloomberg, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τις δύο εταιρείες ενέργειας για την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στο βόρειο λιμάνι του Brunsbuettel, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Ενώ η Gasunie θα εκμεταλλευτεί την εγκατάσταση, η γερμανική κυβέρνηση θα κατέχει το μισό από αυτό μέσω της KfW.

«Είναι απαραίτητο να μειωθεί η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δήλωση του.

Σημείο καμπής η Ουκρανία
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ότι η Ευρώπη βλέπει την εισβολή στην Ουκρανία ως σημείο καμπής και θέλει να αντιμετωπίσει επιτέλους τον μακροχρόνιο «εθισμό» της στη ρωσική ενέργεια. Η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία από το ήμισυ του φυσικού αερίου που χρειάζεται και η απόφαση να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια προτού κατασκευαστεί αρκετή δυναμικότητα σε ΑΠΕ για την αντικατάστασή της, κατέστησε τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να επεκτείνει την υποδομή LNG της χώρας, λίγες μέρες μετά την εγκατάλειψη του Nord Stream 2, του αγωγού 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το Βερολίνο ενισχύει επίσης την αποθήκευση φυσικού αερίου και άνθρακα και πιέζει για ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο τερματικός σταθμός του Brunsbuettel θα έχει ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και οι εταιρείες σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τελικά τον χώρο για την επεξεργασία παραγώγων υδρογόνου όπως η αμμωνία, τα οποία μπορούν να παραχθούν με ΑΠΕ. Ο στόχος είναι να εγκατασταθεί το τερματικό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις.

Σχέδιο Ντράγκι για πλαφόν και ενίσχυση του ΤΑΡ
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι πρόκειται να συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα για να συζητήσει πώς να μετριάσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι στην Corriere della Sera.

«Θα πάμε στις Βρυξέλλες για να εξετάσουμε έναν πιθανό μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών για τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, που σημαίνει τον ορισμό μιας τιμής πάνω από την οποία δεν θα μπορούν να αγοράσουν οι ευρωπαϊκοί φορείς», όπως ανέφερε. Ο φόβος των διαταραχών στις ροές δημιουργεί επιπλέον κέρδη για την Gazprom και αυτό είναι εις βάρος όλων, πρόσθεσε.

Η Ιταλία εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο που χρειάζεται και περίπου το 40% προέρχεται από τη Ρωσία. Με τις ευρωπαϊκές τιμές του καυσίμου να έχουν αυξηθεί κατά 60% μέχρι στιγμής φέτος, η χώρα αντιμετωπίζει μια κρίση κόστους ζωής εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ.

Η Ιταλία επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα μπορούσε να την καταστήσει ανεξάρτητη από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε δύο έως τρία χρόνια, είπε ο Τσινγκολάνι στη συνέντευξη.

Στο πλαίσιο αυτό επιθυμεί να ενισχύσει τις εισαγωγές από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αλγερία, όπως τόνισε ο Ντράγκι στη Βουλή νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Με τον καιρό, θέλει επίσης να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), -ο οποίος διέρχεται και από την Ελλάδα-, να επεκτείνει την δυνατότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...