Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Ο Μαροκινός κατάσκοπος «Μ118» στο επίκεντρο των ερευνών για τη δωροδοκία Καϊλή - Παντσέρι

Ο Belahrech φαίνεται να βρίσκεται στο κέντρο ενός περίπλοκου δικτύου που εκτείνεται από το Κατάρ και το Μαρόκο μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο.

Πλανήτης

Ένας Μαροκινός πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Mohamed Belahrech, αναδείχθηκε ως ένας από τους βασικούς χειριστές του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate που έχει κλονίσει τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κωδική του ονομασία είναι M118 και εδώ και χρόνια κάνει κύκλους γύρω από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Ο Belahrech φαίνεται να βρίσκεται στο κέντρο ενός περίπλοκου δικτύου που εκτείνεται από το Κατάρ και το Μαρόκο μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Είναι ύποπτος ότι έχει εμπλακεί σε έντονες προσπάθειες άσκησης πίεσης και υποτιθέμενης διαφθοράς με στόχο Ευρωπαίους ευρωβουλευτές τα τελευταία χρόνια. Και αποδεικνύεται ότι ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες εδώ και αρκετό καιρό.

Το Ραμπάτ βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η προσοχή διευρύνεται πέρα από τον ρόλο του Κατάρ στις καταγγελίες για διαφθορά Ευρωπαίων ευρωβουλευτών, οι οποίες είδαν τη βελγική αστυνομία να κατάσχει εξοπλισμό και περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά σε επιδρομές σε τουλάχιστον 20 σπίτια και γραφεία.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν έδωσε την περασμένη εβδομάδα μια ελάχιστα συγκαλυμμένη ένδειξη ότι το Μαρόκο εμπλέκεται στην έρευνα. Μιλώντας σε Βέλγους νομοθέτες, αναφέρθηκε σε "μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει ήδη αναφερθεί ... όταν πρόκειται για παρεμβάσεις". Εννοείται ότι αναφερόταν στο Μαρόκο, καθώς η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο Βέλγιο, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά Μαροκινών.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica και τη βελγική Le Soir, ο Belahrech είναι ένας από τους συνδέσμους που συνδέουν τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι με τη μαροκινή μυστική υπηρεσία DGED. Ο Ιταλός πολιτικός βρίσκεται τώρα στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με το αν το Μαρόκο και το Κατάρ εξαγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε μια κρύπτη μαροκινών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που διέρρευσε από χάκερ το 2014 και το 2015 ο Παντσέρι περιγράφεται ως «στενός φίλος» του Μαρόκου, «ένας σύμμαχος με επιρροή» που είναι «ικανός να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα πόσο στενός φίλος ήταν ο Παντσέρι με το Μαρόκο. Το βελγικό αίτημα έκδοσης της συζύγου και της κόρης του, οι οποίες φέρονται επίσης να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, αναφέρει «δώρα» από τον Abderrahim Atmoun, πρεσβευτή του Μαρόκου στη Βαρσοβία.  Για αρκετά χρόνια, ο Παντσέρι μοιραζόταν την προεδρία της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου με τον Ατμούν, έναν έμπειρο διπλωμάτη που ήθελε να προωθήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου στη φούσκα των Βρυξελλών.

Τώρα υπάρχει η υποψία ότι ο Atmoun έπαιρνε εντολές από τον Belahrech, ο οποίος είναι «ένας επικίνδυνος άνθρωπος», δήλωσε στη Le Soir αξιωματούχος με γνώση της έρευνας. Υπό την επίβλεψη του Belahrech ο Παντσέρι φέρεται να σφράγισε τη συνεργασία του με την DGED του Μαρόκου, αφού απέτυχε να επανεκλεγεί στο Κοινοβούλιο το 2019.

Ο Belharech μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για να διαλευκανθεί ένα από τα παρατεταμένα μυστήρια του σκανδάλου του Κατάρ: η διαδρομή των χρημάτων. Ένα βελγικό αίτημα έκδοσης αναφέρεται σε έναν αινιγματικό χαρακτήρα που συνδέεται με μια πιστωτική κάρτα που δόθηκε στους συγγενείς του Παντσέρι- ο οποίος είναι γνωστός ως "ο γίγαντας". Οι εικασίες στροβιλίζονται σχετικά με το αν ο Belahrech θα μπορούσε να είναι αυτός ο γίγαντας.

Οι πολλές ζωές ενός Μαροκινού κατασκόπου

Ο Belahrech δεν είναι νέος στους ευρωπαϊκούς κατασκοπευτικούς κύκλους - αναφορές των μέσων ενημέρωσης εντοπίζουν την παρουσία του σε αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο άνδρας από το Ραμπάτ τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή των αρχών σε σχέση με την υποτιθέμενη διείσδυση σε ισπανικά τεμένη, η οποία το 2013 είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση του Μαροκινού διευθυντή μιας ισλαμικής οργάνωσης στην Καταλονία, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Confidencial. Ο Belahrech φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία πρακτόρων στα τζαμιά κατ' εντολή της DGED, ενώ η σύζυγός του ήταν ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου με έδρα την Ισπανία. Το δίκτυο εξαρθρώθηκε το 2015, σύμφωνα με την El Mundo.

Λίγο καιρό μετά, ο Belahrech επανεμφανίστηκε στη Γαλλία, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε υπόθεση διαφθοράς στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού. Ένας Μαροκινός πράκτορας, που αναγνωρίστηκε τότε ως Mohamed B., φέρεται να απέκτησε έως και 200 εμπιστευτικούς φακέλους για υπόπτους για τρομοκρατία στη Γαλλία από έναν Γάλλο συνοριοφύλακα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Libération.

Ο αξιωματικός, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε υπό επίσημη έρευνα το 2017, φέρεται να παρείχε εμπιστευτικό υλικό σχετικά με άτομα που περιλαμβάνονται σε καταλόγους παρακολούθησης τρομοκρατών - και πιθανά άτομα ενδιαφέροντος που διέρχονταν από το αεροδρόμιο - στον Μαροκινό πράκτορα με αντάλλαγμα διακοπές τεσσάρων αστέρων στο Μαρόκο.

Οι γαλλικές αρχές φέρονται να μην άσκησαν δίωξη κατά του Belahrech, ο οποίος εξαφανίστηκε όταν εξαρθρώθηκε το δίκτυό του. Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο με γνώση της έρευνας, ο Belahrech συνεργαζόταν με τη Γαλλία εκείνη την περίοδο παρέχοντας πληροφορίες για θέματα αντιτρομοκρατίας και αφέθηκε ελεύθερος για το λόγο αυτό.

Οι πράκτορες των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών μπορεί να ενεργούν ως πάροχοι πληροφοριών για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα συντονίζουν επιχειρήσεις επιρροής στις ίδιες χώρες, δήλωσαν στο Politico δύο άτομα που γνωρίζουν τον συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών. Για τον λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές χώρες κάνουν μερικές φορές τα στραβά μάτια σε πρακτικές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παρεμβάσεις, πρόσθεσαν, εφόσον αυτές παραμένουν διακριτικές.

Όσον αφορά την Belahrech: Πέντε χρόνια μετά την εξόρμησή του στη Γαλλία, ο μυστηριώδης M118 βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο - εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη σχέση του με τα ευρωπαϊκά δίκτυα πληροφοριών.

Σουηδή πρώην Ευρωβουλευτής αισθάνεται προδομένη από τον Παντσέρι

Μια Σουηδή πρώην ευρωβουλευτής που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο μιας ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου Qatargate δήλωσε ότι αισθάνεται ότι η φήμη της χρησιμοποιήθηκε για αμφισβητήσιμους σκοπούς.

Η ΜΚΟ Fight Impunity ιδρύθηκε το 2019 από τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι πρώην ευρωβουλευτή των Ιταλών Σοσιαλιστών, ο οποίος μαζί με την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι (που ήταν υπάλληλος της ΜΚΟ) και τον Νικολό Ταλαμάνκα - αντιμετωπίζει προκαταρκτικές κατηγορίες για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά», από την εισαγγελία του Βελγίου.

Ο Παντσέρι διόρισε οκτώ πολιτικούς, εμπειρογνώμονες και προσωπικότητες υψηλού προφίλ για να συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ, από τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και την επικεφαλής του Κολλεγίου της Ευρώπης Φεντερίκα Μογκερίνι μέχρι τους πρώην επιτρόπους της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο και Έμα Μπονίνο - μαζί με την πρώην ευρωβουλευτή Σεσίλια Βίλκστρομ.

«Αισθάνομαι εξαιρετικά χρησιμοποιημένη. Έχει χρησιμοποιήσει τα ονόματά μας, τη φήμη μας», δήλωσε η τελευταία στο Politico. «Είναι μια μεγάλη προδοσία», δήλωσε η φιλελεύθερη Σουηδή πολιτικός, η οποία πέρασε 10 χρόνια ως ευρωβουλευτής, προεδρεύοντας της ισχυρής ομάδας-ομπρέλα όλων των επικεφαλής των επιτροπών στη δεύτερη θητεία της.

Η ίδια δήλωσε ότι όταν την πλησίασε ο Παντσέρι, συμφώνησε με χαρά να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Fight Impunity, επειδή ήταν τιμή της να συμπεριληφθεί μεταξύ τόσο αξιόλογων ονομάτων. «Χωρίς καμία αμφιβολία, είπα ναι, ένιωσα τιμή και συμφώνησα», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι τώρα αισθάνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να υπήρξε μόνο για να νομιμοποιήσει μια πιθανώς εγκληματική οργάνωση - εις βάρος του ζωτικού έργου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αν αυτό είναι τώρα ένα μεγάλο πλυντήριο - που φαίνεται να είναι - τότε είναι τόσο κυνικό, επειδή είναι κάτι που είναι τόσο αναγκαίο στην εποχή που βρισκόμαστε», είπε. 

Μιλώντας στο POLITICO σε μια εκτενή συνέντευξη, εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι μέσα σε τρία χρόνια ο Παντσέρι δεν συγκάλεσε ούτε μία συνεδρίαση του συμβουλίου. «Ανυπομονούσα να συναντηθούμε, να κάνουμε τη διαφορά - αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ», είπε. «Ποτέ δεν μου τηλεφώνησε, ποτέ δεν σήκωσε το τηλέφωνο ή μου έστειλε ένα email». Είπε ότι η συμμετοχή της περιορίστηκε σε μία μόνο διαδικτυακή συζήτηση σε πάνελ το καλοκαίρι του 2021.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Προειδοποίηση Τραμπ: Θα απαιτήσουμε να μας επιστραφεί ο έλεγχος της Διώρυγας του Παναμά

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επαναφέρει τον έλεγχο των ΗΠΑ στη Διώρυγα του Παναμά, κατηγορώντας τον Παναμά ότι χρεώνει υπερβολικά τέλη για τη χρήση του περάσματ...

Φειδίας Παναγιώτου: Προτείνει να απολυθεί το 80% των υπαλλήλων της ΕΕ - Η «έμπνευση» από τον Έλον Μασκ

O Κύπριος Ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου ξαναχτυπά... «Ας απολύσουμε το 80% των ανθρώπων που δουλεύουν στην ΕΕ. Ξέρω ότι μπορεί να νομίζετε πως είναι τρελή ιδέα αλλά εμπνεύστηκα ...

Φόρτωση άρθρων...