Ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, και βρέθηκε συμβιβασμός για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το Politico οι «27» κατέληξαν σε συμβιβασμό για τα αιτήματα Ισπανίας και Πορτογαλίας που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο.
Μάλιστα, το μεσημέρι της Παρασκευής, εν μέσω των διαβουλεύσεων, ο Ισπανός πρωθυπουργός αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα.
Δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, προειδοποίησε τους άλλους ηγέτες πως θα ασκήσει βέτο στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, αν δεν υιοθετηθούν μέτρα σε αυτό τα οποία θα ικανοποιούν τα αιτήματα της χώρας σχετικά με την ενέργεια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός εξοργίστηκε όταν διάβασε ανάρτηση δημοσιογράφου στο Twitter, η οποία διέρρευσε την πληροφορία περί άσκησης βέτο.
Όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα, οι εργασίες της Συνόδου έπαυσαν προσωρινά. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα, να καθαρίσει το μυαλό μου, και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ, βγαίνοντας από την αίθουσα.
Η Σύνοδος επανήλθε ύστερα από λίγο, καθώς οι «27» επέστρεψαν στο τραπέζι και η συνεδρίαση συνεχίστηκε, σε τεταμένο κλίμα.
Τι ζητούσαν Ισπανία-Πορτογαλία
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, αλλά και η Πορτογαλία, εξέφρασαν συγκεκριμένα αιτήματα και ζήτησαν να μπουν σε ένα καθεστώς εξαίρεσης, καθώς, λόγω της γεωμορφολογίας (Πυρηναία όρη που χωρίζουν την Ιβηρική με τη Γαλλία) Πορτογαλία και Ισπανία δεν είναι συνδεδεμένες με το ενεργειακό δίκτυο και επιθυμούν εξαίρεση από τη σύνδεση των τιμών της ενέργειας. Η Σύνοδος προσπάθησε να βρει μια αποδεκτή πρόταση για την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς οι δύο χώρες αυτές εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους. Τελικά, όπως μετέδωσε το Politico, η συμβιβαστική λύση αυτή βρέθηκε.
Το κλίμα στους «27» ήταν τεταμένο, καθώς ο Σάντσεθ με τον Πορτογάλο Κόστα επέμεναν, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε δεν συναινούσαν.
Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ δυσκολεύτηκαν να βρουν κοινή γραμμή, καθώς προσπαθούν να τιθασεύσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο η Ευρώπη επιχειρεί να μετριάσει την παροχή ενέργειάς της από τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, στο προσχέδιο συμπερασμάτων, δεν υπήρχε πρόβλεψη για κυρώσεις κατά της Ρωσίας και για πλαφόν στις τιμές της ενέργειας. Έχουν ήδη εκφραστεί διχογνωμίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, πώς θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς ωστόσο να «γονατίσουν» οι ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε την πρόταση επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και για την ανάγκη αντιμεώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά του ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.