Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Κορωνοϊός - Στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας η παραλλαγή Όμικρον

Πλανήτης

Η ανακάλυψη του παραλλαγής Όμικρον χτύπησε συναγερμό σε όλο τον πλανήτη και βάζει στον πάγο τις ελπίδες για εκτόνωση της πανδημίας του κορονοϊού. Οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν σε στέλεχος που μπορεί να μολύνει ξανά και ξανά τον ίδιο ασθενή και να ξεγελά τα εμβόλια. Δεν είναι ακόμα σαφές αν το στέλεχος Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα από τα υπόλοιπα.

Σύνορα σφραγίζονται και πτήσεις διακόπτονται,όχι μόνον από τη Νότιο Αφρική, όπου ο μεταλλαγμένος ιός έχει ήδη εξαπλωθεί, αλλά κι από αλλού

Η Ελβετία περιορίζει τις αφίξεις από το Ισραήλ, το Χονκ Κονγκ και το Βέλγιο, όπου εντοπίστηκαν δυο τέτοια κρούσματα. Η Ελλάδα έχει θέσει περιορισμούς στις αφίξεις από 9 αφρικανικές χώρες. Αυτή την ώρα, πέντε συμπατριώτες μας που επέστρεψαν από τη Νότια Αφρική έχουν μπει ήδη σε καραντίνα και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε έκκληση για μια ισορροπημένη παγκόσμια αντίδραση στη νέα μετάλλαξη: λέει ότι χώρες που αναφέρουν κρούσματα Όμικρον δεν πρέπει να στιγματίζονται, ούτε να τιμωρούνται.

Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το αν και κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν έστω και σε κάποιο βαθμό. Στο κρίσιμο ερώτημα, οι ειδικοί αναμένουν πώς κάποια προστασία, από βαριά νόσηση, θα παρέχουν, ωστόσο, δεν μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή.

«Περιμένουμε τα εμβόλια να έχουν αποτελεσματικότητα όσον αφορά στην πρόληψη από βαριά νόσο, αν και είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε με βεβαιότητα», δηλώνει ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, επιδημιολόγος καθηγητής δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Την ίδια άποψη εκφράζουν και οι επιστήμονες που εργάστηκαν για την ανάπτυξη των εμβολίων που ήδη έχουν διατεθεί. Όπως ο Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της oμάδας που ανέπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca: «Ίσως μπορούμε να έχουμε κάποια αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό κατά της νέας παραλλαγής από βαριά νόσηση αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες ώστε να το επιβεβαιώσουμε».

Οι ειδικοί παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους ασθενείς που ήδη έχουν νοσήσει από τη νέα παραλλαγή στη Νότια Αφρική.

«Δεν υπάρχουν αναφορές από τη Νότια Αφρική που να παραπέμπουν σε πιο βαριά νόσηση, και φαίνεται πως τα εμβόλια ίσως πράγματι να προστατεύουν σε κάποιο βαθμό γιατί πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες ώρες ότι οι άνθρωποι στα νοσοκομεία είναι μάλλον οι ανεμβολίαστοι παρά οι εμβολιασμένοι», επισημαίνει ο Ντάνι Άλτμαν καθηγητής ανοσολογίας στο IMPERIAL COLLEGE LONDON.

Η άποψη ότι τα εμβόλια προστατεύουν και απέναντι στη νέα παραλλαγή εδράζεται στο επιχείρημα ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε πολλά διαφορετικά σημεία του ιού.

Ο Λέιφ Έρικ Σάντερ, ανοσολόγος στο νοσοκομείο του Βερολίνου CHARITE, δήλωσε πως: «Ευτυχώς, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι έτσι ενισχυμένο ώστε να αντιδρά ανοσολογικά σε πολλά διαφορετικά σημεία του ιού. Ναι, και με διαφορετικούς τρόπους. Έχουμε αντισώματα και άλλα κύτταρα που αναγνωρίζουν διαφορετικά σημεία του ιού. Και γι`αυτό τα αρχικά εμβόλια, που δεν κατασκευάστηκαν κατά των παραλλαγών, είναι επίσης αποτελεσματικά».

Η μία μετά την άλλη οι εταιρίες που παρασκεύασαν τα αρχικά εμβόλια έχουν αρχίσει τις εργασίες για την παρασκευή νέων, που θα περιλαμβάνει και την παραλλαγή Όμικρον. Μετά τη Pfizer που ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να ετοιμάσει νέο εμβόλιο ακόμη και σε 100 μέρες, για ταχύτατη παρασκευή έκανε λόγο και η Astrazeneca όπως και η Moderna: «Η Moderna θα αναπτύξει γρήγορα εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση για την παραλλαγή Όμικρον».

Και η αμερικανική Νόβαβαξ, που ζήτησε πρόσφατα έγκριση για το αρχικό της εμβόλιο από τις ευρωπαϊκές αρχές, ανακοίνωσε ότι ήδη εργάζεται πάνω στη νέα παραλλαγή: «θα είναι έτοιμο για δοκιμές και βιομηχανική παραγωγή εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων».

Στην Αφρική

H παραλλαγή Όμικρον ταυτοποιήθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη από επιστήμονες στη Νότιο Αφρική οι οποίοι και έστειλαν σήμα συναγερμού στην παγκόσμια κοινότητα επισημαίνοντας το μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στη βασική πρωτεΐνη-ακίδα του ιού που θα μπορούσε να το καταστήσει πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. Δεν είναι σαφές πού ακριβώς πρωτοεμφανίστηκε, το πρώτο δείγμα φέρεται να ελήφθη στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου, ωστόσο στη Νότια Αφρική παρουσίασε την πρώτη μεγάλη έξαρση. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν από 200 την ημέρα κατά μέσο όρο σε 2.465 την Πέμπτη. Αυτά τα δύο στοιχεία -πολλές μεταλλάξεις και απότομη αύξηση κρουσμάτων- κινητοποίησαν τους επιστήμονες διεθνώς. Εν τω μεταξύ το νέο στέλεχος έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη.

Ενώ η αξιολόγηση του νέου στελέχους συνεχίζεται οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσο ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, θα προκύπτουν συνεχώς νέα στελέχη αφού ο ιός βρίσκει έδαφος να μεταδοθεί και να μεταλλαχθεί.

Στην Αφρική το μέσο ποσοστό του εμβολιασμού είναι μικρότερο από 6%. Υπάρχουν ελάχιστες χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού όπως οι Σεϋχέλλες με 79%, πολύ λίγες με ποσοστό άνω του 60% όπως το Μαρόκο κι από εκεί και πέρα τα νούμερα κατρακυλούν: Νότιος Αφρική 24,1%, Μποτσουάνα 20%, Αίγυπτος μόλις 13,7%, Ναμίμπια 11,6% και φτάνουμε σε χώρες όπου ουσιαστικά δε μπορούμε να μιλήσουμε για εμβολιαστικό πρόγραμμα όπως το Σουδάν με 1,3% και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό με 0,1%.

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σφοδρή επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό

Νέα αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμούς εξαπέλυσε στο Λίβανο το Ισραήλ με στόχο να εξουδετερώσει θέσεις και δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διπλωματικές προσ...

BBC: Ο Πούτιν «πληρώνει» τον Κιμ με πετρέλαιο και πυραύλους ως αντάλλαγμα για τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από τον Μάρτιο του 2024 φέρεται να έχει παραδώσει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα με βάση ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το Open Source...

Φόρτωση άρθρων...