ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ ενισχύουν συνεχώς τις προσπάθειές τους προκειμένου να επαναφέρουν το Ισραήλ και τη Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό να συνεχιστούν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων, τι είναι που η όλη κατάσταση στη Μέση Ανατολή «μυρίζει μπαρούτι».
Οι τρεις ηγέτες σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε αργά την Πέμπτη, προέτρεψαν τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις την Πέμπτη, 15 Αυγούστου, «για να κλείσουν όλα τα κενά που απομένουν» σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως ανέφεραν στη σχετική δήλωση: «Είναι καιρός να φέρουμε άμεση ανακούφιση τόσο στον πολύπαθο λαό της Γάζας όσο και στους πολύπαθους ομήρους και τις οικογένειές τους» και πρόσθεσαν: «Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί» η κατάπαυση του πυρός, μαζί με τις συμφωνίες για την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων. Τέλος, συμπλήρωσαν ότι: «Ως μεσολαβητές, εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση γεφύρωσης που θα επιλύει τα υπόλοιπα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών».
Το Ισραήλ από την πλευρά του επισήμανε ότι θα στείλει διαπραγματευτές να συμμετάσχουν στις έμμεσες συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όπως επιβεβαίωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού νωρίς την Παρασκευή, οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στις συνομιλίες της 15ης Αυγούστου.
Ο Γιόαβ Γκάλαντ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ συμφώνησε για το «επείγον» του θέματος και με τη σειρά του τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία για την επιστροφή των Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.
Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία
Η συμφωνία θα βασίζεται σε μια πρόταση τριών φάσεων που σκιαγραφήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Μάιο και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
- Πρώτη φάση:
Θα περιλαμβάνει πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για έξι εβδομάδες, με τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσύρονται από όλες τις κατοικημένες περιοχές του θύλακα.
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και θα ανταλλάξουν έναν αριθμό Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και την επιστροφή των σορών των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς.
Θα επιτραπεί στους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλη τη Γάζα και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί σημαντικά.
Εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από τις προγραμματισμένες έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. - Δεύτερη φάση
Περιλαμβάνει ένα μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον θύλακα. - Τρίτη φάση:
Προβλέπει να ξεκινήσει ένα μεγάλο, πολυετές σχέδιο ανασυγκρότησης στη Γάζα.
Όπως δήλωσαν οι ηγέτες: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από κανένα κόμμα για περαιτέρω καθυστέρηση. Είναι καιρός να απελευθερωθούν οι όμηροι, να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία».
Έκκληση και από την ΕΕ για μια συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς
Με τη σειρά της και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί μια συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ να γράφει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ''Χ'': «Η ΕΕ προσχωρεί στην Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ στην έκκλησή τους για σύναψη, χωρίς καθυστέρηση, της κατάπαυσης του πυρός, μια συμφωνία απελευθέρωσης σταδιακά».
Και προσθέτει: «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στη μεσολάβησή τους για να τεθεί ένα τέλος στον αφόρητο κύκλο ταλαιπωρίας. Η συμφωνία θα ανοίξει επίσης το δρόμο για περιφερειακή αποκλιμάκωση».
Νέες εντολές εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε τις εντολές εκκένωσης στην Χαν Γιουνίς σε περιοχές που δεν καλύπτονται στην ανακοίνωση της Πέμπτης.
Συγκεκριμένα, ζητά από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της πόλης, με τους κατοίκους να θεωρούν πως οι νέες εντολές αποτελούν μια μορφή αναγκαστικής εσωτερικής εκτόπισης.
Κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή, με τους φόβους για έναν γενικευμένο πόλεμο να μην έχουν εξαληφθεί.
Λύθηκε το μυστήριο – Πώς η Μοσάντ σκότωσε τον Χανίγια στην Τεχεράνη
Οι ΗΠΑ ενισχύουν το Ισραήλ - Έστειλαν υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-22 Raptor
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις