Ενας Ασιάτης συλλέκτης πλήρωσε πρόσφατα 16 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (σχεδόν 19 εκατομμύρια ευρώ) για ένα βαρέλι σκωτσέζικου ουίσκι, το οποίο αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Financial Times».
Το βαρέλι «Cask No. 3» χρονολογείται από το 1975 και προέρχεται από το αποστακτήριο Ardbeg, που βρίσκεται στο σκωτσέζικο νησί Islay. Αποτελεί μέρος της Glenmorangie, η οποία με τη σειρά της ανήκει στον γαλλικό όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Η Ardbeg θα παίρνει περίπου 88 φιάλες ουίσκι ετησίως από το βαρέλι για τα επόμενα πέντε χρόνια και θα τις παραδίδει στον αγοραστή. Αυτό ισοδυναμεί με 36.000 λίρες ανά φιάλη.
Το ουίσκι επιστρέφει και οι πωλήσεις βαρελιών γνωρίζουν μεγάλη άνθηση. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Απρίλιο, περίπου 1 εκατομμύριο λίρες για ένα βαρέλι Macallan του 1988, αλλά αυτό έχει πλέον καταρριφθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αστρονομικό αυτό ποσό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι περιλαμβάνει, επίσης, κάθε είδους κόστος για τα επόμενα χρόνια, όπως αποθήκευση, εμφιάλωση, επισήμανση, ασφάλιση κ.λπ. Συνήθως ένα βαρέλι εμφιαλώνεται με μία κίνηση, ακριβώς επειδή είναι ευκολότερο και φθηνότερο.
— DDB (@DutchDrB) July 8, 2022
Ο συγγραφέας και ειδικός σε θέματα ουίσκι, Charles MacLean, περιέγραψε το βαρέλι αξίας 16 εκατομμυρίων λιρών ως «ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της ιστορίας», προσθέτοντας: «Οι παράγοντες που καθιστούν ένα συγκεκριμένο ουίσκι επενδύσιμο είναι τρεις: σπανιότητα, γεύση και ποικιλία. Και οι συλλέκτες αγαπούν το ουίσκι, λόγω της προέλευσης και της ιστορίας».
Ο Bill Lumsden, επικεφαλής της απόσταξης και της δημιουργίας ουίσκι στην Ardbeg, ανέφερε: «Πραγματικά έχω δοκιμάσει ένα τέτοιο ουίσκι μόνο δύο ή τρεις φορές στην καριέρα μου.Έχει μια συναισθηματική, παρηγορητική ποιότητα που δυσκολεύομαι να εκφράσω με λόγια».
Επίσης, ανέφερε ότι τα βαρέλια της δεκαετίας του 1970 που έχουν απομείνει στις αποθήκες του αποστακτηρίου μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα ουίσκι από εκείνη την εποχή μπήκαν σε μείγματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα single malts είναι σπάνια.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις