Μπορεί να έχουν περάσει 5 ολόκληρα χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι, ωστόσο οι πρώτες 72 ώρες μετά την αδιανόητη εξέλιξη με την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη κατέδειξε ότι μετά το Μάτι, τίποτα πια δεν είναι ίδιο στο δημόσιο διάλογο.
Παρά το έντονο προεκλογικό κλίμα και τις πρόδηλες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, που προκύπτουν από τα εξώδικα και τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών, αλλά και από το γεγονός ότι η ίδια η Κομισιόν έχει κινηθεί νομικά (!) κατά της χώρας μας για το σιδηροδρομικό δίκτυο, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις ευαίσθητες πολιτικές και ηθικές ισορροπίες που απορρέουν από τις αδιανόητες διαστάσεις της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη.
Το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού ήταν το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που εξέπεμψε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης το «μαύρο» καλοκαίρι του 2018, όταν η Ν.Δ. άρχισε το χυδαίο «κορφολόγημα» σε βάρος της τότε κυβέρνησης πριν καν σβήσουν οι φωτιές που άλλαξαν για πάντα τον ρου της ιστορίας στην ανατολική Αττική.
Με το όπλο παρά πόδα
«Δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες», ήταν το σαφές μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το πρωί της Τετάρτης, όταν επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας, άφησε γονείς αγνοουμένων να πέσουν στην αγκαλιά του, μετέσχε στην αιμοδοσία στο νοσοκομείο Λάρισας, ενημερώθηκε για τα συνεχή διαβήματα των συνδικαλιστών προς την κυβέρνηση αναφορικά με τους κινδύνους που επαπειλούνταν.
Και αυτό το μήνυμα φρόντισε η Κουμουνδούρου να διαχυθεί οριζόντια σε όλο το στελεχικό δυναμικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να μην μπορεί κανείς, ακόμη και μετά το πρώτο 48ωρο, να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.
Στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, είδαν την προσπάθεια της «άλλης πλευράς» για επικοινωνιακό και πολιτικό «damage control» πριν αρχίσει να ξετυλίγεται η πολιτική αντιπαράθεση. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην ίδια γραμμή, διαμηνύοντας προς όλους να κρατήσουν τα όπλα στα θηκάρια τους: όταν άκουσαν στην Κουμουνδούρου τον πρωθυπουργό να βγάζει... πόρισμα ότι η «κύρια αιτία» είναι το ανθρώπινο λάθος, φρόντισαν απλώς να διαμηνύσουν με μία ανακοίνωση στο Μαξίμου ότι δεν πρέπει να βιάζεται και πως σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων σημαίνει σεβασμό στην αλήθεια. Με άλλα λόγια, το μήνυμα ήταν σαφές: «δε σας σταυρώνουμε την ώρα της μάχης, αλλά μην πάτε να βγείτε και από πάνω».
Τεκμηρίωση
Όπως και να έχει, η διαρκής προειδοποίηση των δύο πρώτων ημερών ότι «θα έρθει η ώρα της αναζήτησης των ευθυνών» σηματοδοτεί και την προετοιμασία που λάμβανε χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη όλων των ευθυνών της κυβέρνησης: με περίσκεψη και χωρίς κραυγές και άλλες δηλώσεις, στην Κουμουνδούρου προχώρησαν στην τεκμηρίωση όλων των καταγγελιών και την σταχυολόγηση όλων των ελλείψεων που οδήγησαν στον εφιάλτη των Τεμπών.
Συγκέντρωσαν τα διαβήματα διαμαρτυρίας των συνδικαλιστών, «φρέσκαραν» τη μνήμη τους σχετικά με τον διαγωνισμό για το σύστημα ασφαλείας των τρένων που είχε προγραμματιστεί να παραδοθεί το 2020 αλλά «πάγωσε» μετά την πολιτική αλλαγή, ενώ μάζεψαν και όλες τις παρεμβάσεις στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στα τρένα.
Επίσης, ήδη από την Πέμπτη, με την επίσκεψή του στο Αμαξοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στου Ρέντη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να διαμηνύσει ότι τα στοιχεία και το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους στοιχειοθετεί το «χρονικό μίας προαναγγελθείσης τραγωδίας».
Και, μόλις σταματήσουν να ακούγονται οι κραυγές απελπισίας στα σπίτια των δεκάδων νεκρών και αγνοουμένων, τότε θα γίνει η ανατομία αυτού του σκηνικού και θα αναδειχθούν οι ευθύνες και ο τελικός «λογαριασμός». Με όρους, όμως, εντελώς διαφορετικούς από την τυμβωρυχία άλλων εποχών.