Θα αποδειχθεί «ανθεκτικός» και στις νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Αυτό το ερώτημα διατρέχει από το απόγευμα του Σαββάτου όλα τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, καθώς πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί η προοπτική να αυτονομηθούν τα γεγονότα και να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου. 

Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι ότι ως τώρα, έστω κι αν χρειάστηκε να δείξει ότι δεν κρατά... ούτε τα προσχήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδειχθεί «ανθεκτικός»: ενώ, δηλαδή, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δύσης η «σκιά» ότι ένας πρωθυπουργός παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους που «ενοχλούν» με τις έρευνές τους, θα ήταν επαρκής και ικανός λόγος παραίτησης της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει την «στεγανοποίηση» της υπόθεσης, έστω κι αν αυτή σταμάτησε... στη μεσοτοιχία του γραφείου του στο Μαξίμου: δηλαδή, στον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη και στον «εκλεκτό» του, αποπεμφθέντα διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση δεν έδειξε καμία διάθεση να διαπιστώσει ποιοι «παίζουν παιχνίδι» με τα παράνομα λογισμικά –αφ’ ης στιγμής διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν έχει σχέση μ’ αυτά- καθώς οι εκπρόσωποι και ιδιοκτήτες των εταιρειών που τα εμπορεύονται, παραμένουν ανενόχλητοι. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο αποκλεισμός όλων των κρίσιμων μαρτύρων από την εξεταστική επιτροπή και η πολιτική «κάλυψη» του πρωθυπουργού στην επίκληση του «απορρήτου» απ’ όλους τους εμπλεκόμενους δεν αφήνουν όρθιο ούτε ένα πειστικό επιχείρημα ότι όντως η κυβέρνηση θέλει να πέσει... άπλετο φως στην δυσώδη αυτή υπόθεση. 

Βεντάλια

Εξάλλου, είναι ακόμη νωπός ο διασυρμός της κυβέρνησης μετά τη διήμερη επίσκεψη της εξεταστικής της Ευρωβουλής PEGA για την υπόθεση. Με άλλα λόγια, οι χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento προέκυψαν σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση έχει «κάψει» όλα τα προσχήματα, έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, έχει κακοποιήσει την πολιτική αλλά και την κοινή λογική και τα έχει εισπράξει όλα αυτά στα ποιοτικά ευρήματα των σφυγμομετρήσεων: εκεί, δηλαδή, που σε όλες τις εταιρείες, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων στέλνουν τον λογαριασμό απευθείας στον πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι... ήξερε. Αν δεν είχε διατάξει κιόλας. 

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και επειδή πλέον οι αποκαλύψεις αγγίζουν τις ήδη «ευαίσθητες» σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους «κορυφαίους» της κυβέρνησής του αλλά και με επιχειρηματικά κέντρα τα οποία τον στήριξαν αφειδώλευτα για να ανέλθει στην εξουσία αλλά και για να ξεπερνά απροβλημάτιστα τις κατά καιρούς «κακοτοπιές», σε αυτή τη συγκυρία όλα είναι ανοιχτά: γι’ αυτό και στην Κουμουνδούρου δεν περιορίζονται απλώς στις καταγγελτικές για την κυβέρνηση δηλώσεις, αλλά προετοιμάζονται ακόμη και για αιφνιδιαστικές κάλπες, αν ο πρωθυπουργός δει ότι οι αποκαλύψεις προσλαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας και τείνουν να γίνουν ανεξέλεγκτες. 

Βεβαίως, το ότι στη Βουλή συζητείται προϋπολογισμός και ψηφίζεται το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ουσιαστικά «δένει» τα χέρια του πρωθυπουργού για κάποια απόφαση εντός του Δεκεμβρίου. Θα ήταν, μ’ άλλα λόγια, αδιανόητο να έχει διαλυθεί η Βουλή την ώρα που πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Τόσο αδιανόητο, όσο το να παρακολουθεί ένας πρωθυπουργός τον υπουργό των Εξωτερικών του, τους «δελφίνους» στο κόμμα του αλλά και τους προκατόχους του στο Μαξίμου.