Το να ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι όχι απλώς εύλογο, αλλά... δεδομένων των νέων αποκαλύψεων, μάλλον επιβεβλημένο. Όμως, στην Κουμουνδούρου «πυροβολούν» μεν με ομαδικά πυρά το Μαξίμου, αλλά η αλήθεια είναι ότι περιμένουν να διαπιστώσουν κατά πόσον τα γεγονότα θα αρχίσουν να «αυτονομούνται».
Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και ασκεί σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ρίχνει παντοιοτρόπως το γάντι (με ανακοινώσεις, με ερωτήσεις Τσίπρα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» κ.α.) στην κυβέρνηση, όμως ταυτοχρόνως διαπιστώνει ότι, ως έναν βαθμό, τα πράγματα έχουν πάρει τον δικό τους δρόμο για τις υποκλοπές: για παράδειγμα, χθες, δεν ήταν μόνο το «Documento» που δημοσίευσε νέα ονόματα παρακολουθούμενων και νέα στοιχεία παρακολουθήσεων (όπως το περίφημο SMS...), αλλά και η εφημερίδα το «Βήμα», του ομίλου Μαρινάκη. Σημειωτέον ότι το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος» δεν είναι ένα «γενικό» ρεπορτάζ για τις υποκλοπές, αλλά αγγίζει τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη: το κατά πόσον, δηλαδή, παρακολουθούσε ή όχι τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Όπως, λοιπόν, διαπιστώνουν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που προκύπτει από το δημοσίευμα του «Βήματος» είναι πως «επιβεβαιώνεται ότι το Μαξίμου έφερε το Predator στην Ελλάδα και ήταν το ενιαίο κέντρο ΕΥΠ – Predator υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργικού γραφείου».
«Η σημαντικότερη αποκάλυψη του Βήματος, την οποία απέφυγε να διαψεύσει ή να σχολιάσει η κυβέρνηση, είναι ότι το Predator ήρθε στην Ελλάδα από την Κύπρο για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου και ότι η πρώτη ενεργοποίηση του Predator έγινε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή σε απόλυτη συνεννόηση μεταξύ των Δημητριάδη, Λαβράνου, Μπίτζιου, Ντίλιαν και Κοντολέοντος. Συνεπώς, επιβεβαιώνει ότι υπήρχε ενιαίο κέντρο ΕΥΠ και Predator που συντόνιζε τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, υπουργών της κυβέρνησης και επιχειρηματιών και το κέντρο αυτό ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου», έλεγαν χθες βράδυ παράγοντες της Κουμουνδούρου, που στέκονταν ειδικά στην περίπτωση Δένδια: «Μετά την αποκάλυψη της λίστας των 33 από το Documento την προηγούμενη Κυριακή, στην οποία βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου δήλωσε ότι “είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Υπουργό Εξωτερικών. Και άκρως επικίνδυνο” και επιτέθηκε στον Κώστα Βαξεβάνη λέγοντας «ο κ. Βαξεβάνης δεν θα είναι απλά συκοφάντης αλλά θα είναι εθνικά επικίνδυνος». Μία Κυριακή μετά έρχεται το Βήμα να επιβεβαιώσει τις παρακολουθήσεις αλλά και ιδιαίτερα την παρακολούθηση Δένδια με κακόβουλο sms που έλαβε στο κινητό του περίπου πριν ένα χρόνο. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διανοήθηκε καν να επαναλάβει σε βάρος του Βήματος τις επιθέσεις που εξαπέλυσε στο Documento».
Ρωγμές και ρήγματα
Με άλλα λόγια, στην Κουμουνδούρου ασκούν μεν εφ’ όλης της ύλης κριτική για τις υποκλοπές, όμως στέκονται σε δύο ζητήματα που θεωρούν ότι αφ’ εαυτά μπορεί να αποδειχθούν «μοιραία» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: πρώτον, ότι μεταξύ των παρακολουθούμενων συγκαταλέγεται ο βασικός «δελφίνος» για την «επόμενη μέρα» στη ΝΔ και επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας. Πρόκειται όχι απλώς για ένα δημοφιλές στέλεχος της συντηρητικής παράταξης, αλλά για έναν πολιτικό που έχει καλλιεργήσει με επιμέλεια συμμαχίες-κλειδί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας –και όπου εσωτερικό, ο λόγος τόσο για το κυβερνών κόμμα, όσο όμως και για το λεγόμενο «επιχειρηματικό» και μιντιακό «κατεστημένο».
Συν τοις άλλοις, ο τρόπος που το Μαξίμου διαχειρίζεται το σκάνδαλο, αλλά και το πώς... πλέον έχουν τελειώσει όλα τα εύλογα –ακόμη και τα ευλογοφανή- επιχειρήματα υπεράσπισης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει προκαλέσει όχι απλώς ρωγμές, αλλά και ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ. Η απουσία από τα ΜΜΕ των ¾ του υπουργικού συμβουλίου είναι εκκωφαντική, ενώ αντίστοιχη τάση για «λευκή απεργία» επιδεικνύουν απροσχημάτιστα και πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές, παρά τις όποιες προσδοκίες που μπορεί να έχουν για κυβερνητική αξιοποίηση, αλλά και τις προεκλογικές ανάγκες τους για τη «μάχη του σταυρού». Πολλοί εξ αυτών, άλλωστε, κρατούν την ανάσα τους αναμένοντας τις δημόσιες παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στις 20 Νοεμβρίου και στις 7 Δεκεμβρίου αντιστοίχως.
Αν σ’ όλα αυτά προστεθεί το ρήγμα Μητσοτάκη-Μαρινάκη, έτσι όπως πιστοποιήθηκε από τις δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού και επαναβεβαιώθηκε από το χθεσινό αποκαλύπτικό δημοσίευμα του «Βήματος», τότε καθίσταται σαφές ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις πολιτικής αποσταθεροποίησης –ειδικά αν το «μαρτύριο της σταγόνας» με διαρκείς αποκαλύψεις συνεχιστεί επί μακρόν.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις