Ξανά αναμένεται να κορυφωθεί η ένταση σήμερα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, την οποία πρόκειται να ενημερώσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, η υπόθεση των 38 μεταναστών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν για ημέρες πάνω σε μια νησίδα στον Έβρο, ήγειρε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τόσο τα γεγονότα που παρουσίασε το αρμόδιο υπουργείο, καθώς και το αν η νησίδα βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος.
Στο ήδη τεταμένο κλίμα προστίθεται και το θέμα των υποκλοπών, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλέστηκε δύο φορές την «προσφορά της ΕΥΠ», αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο και το Αιγαίο.
Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη, στη δήλωση του μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και τη δεύτερη στη Βουλή.
«Στον Έβρο μεθοδεύεται ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Τουρκία έστειλε μια ομάδα μεταναστών σε δικό της έδαφος και μόλις οι πρόσφυγες μπήκαν στην ελληνική επικράτεια βρήκαν προστασία. Είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε άλλη κουβέντα. Είναι απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Έτσι, στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Μηταράκης θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει τα γεγονότα και στη συνέχεια να ενημερώσει για το τι συμβαίνει με τις μεταναστευτικές ροές σήμερα και πώς έχουν αλλάξει οι μέθοδοι των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών.
Η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι οι τουρκικές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια και επιτρέπουν στα κυκλώματα να δρουν ανεξέλεγκτα. Ορισμένοι μιλούν για υβριδικό πόλεμο, αν και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας τηρούν πολύ προσεκτική στάση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά μήκος των συνόρων στον Έβρο από την τουρκική πλευρά οι μετανάστες συγκεντρώνονται σε γήπεδα και άλλες διαθέσιμες εγκαταστάσεις, ενώ έχουν μετακινηθεί προς τα εκεί κυκλώματα από τη Σερβία και από τη Βοσνία.
Οι ροές στον Έβρο αυξήθηκαν, επειδή αφενός η Ελλάδα είναι η πιο φθηνή και γρήγορη είσοδος για τους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία και αφετέρου επειδή οι άλλοι δρόμοι είναι κλειστοί.
Σε ό,τι αφορά την επίμαχη νησίδα με τους 38 μετανάστες, η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού αποφάνθηκε ότι βρισκόταν σε τουρκικό έδαφος. Αυτό δημιουργούσε τον κίνδυνο αν η Ελλάδα δεν κινούνταν προσεκτικά, να επιχειρούσε σε έδαφος της γειτονικής χώρας, με ό,τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό, καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί δεδομένη την αντίδραση της Τουρκίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1926 που καθορίστηκαν τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Έβρο, με τα πρωτόκολλα της επιτροπής Διαχάραξης των Ελληνοτουρκικών συνόρων, η κοίτη του ποταμού μεταβάλλεται διαρκώς. Γι΄ αυτό είχε σχηματιστεί μια μικτή επιτροπή από εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας των δύο πλευρών, όχι για την επαναχάραξη των συνόρων, αλλά για την επίλυση επιμέρους διαφωνιών, όπως αυτή που προέκυψε για τη νησίδα. Η επιτροπή αυτή αδρανοποιήθηκε καθώς δεν κατάφερνε να καταλήξει σε καμία συμφωνία.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις