Οι εκλογές κερδίζονται στο Kέντρο, αφού αυτοί είναι οι ψηφοφόροι που μετακινούνται και δίνουν τη νίκη στις κάλπες. Αυτό ήταν και το μυστικό της εκλογικής επιτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019, αφού κατάφερε με τη διεύρυνση προς το Κέντρο - με μια ρητορική διαφορετική από την παραδοσιακή "δεξιά" ρητορική της Νέας Δημοκρατίας- να κερδίσει όλους εκείνους του ψηφοφόρους που ήθελαν την επιστροφή στην κανονικότητα και τη λήξη της περιόδου του διχασμού και των πειραματισμών του ΣΥΡΙΖΑ.
Του Ζαχαρία Ζούπη
Στην προσπάθειά του αυτή, είχε σύμμαχο το αντι-ΣΥΡΙΖΑ συναίσθημα των "Μένουμε Ευρώπη" - που δεν συγχώρεσαν ποτέ στον Αλέξη Τσίπρα το δημοψήφισμα του 2015, ενώ εξοργίστηκαν από την έφοδο στους θεσμούς στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, αλλά και το ύφος της "Πρώτη Φορά Αριστεράς". Την επιχείρηση διεύρυνσης προς το Κέντρο ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστά ως στρατηγική και στην πρώτη του κυβερνητική θητεία, αξιοποιώντας στο κυβερνητικό σχήμα στελέχη πρώτης γραμμής που προέρχονταν από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ (βλέπε Πιερρακάκη και Χρυσοχοΐδη, μεταξύ άλλων).
Στις εκλογές του 2023, η προσπάθεια προσέλκυσης του Κέντρου θα είναι πιο δύσκολη, αφενός γιατί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει ατονήσει, αφετέρου γιατί οι υποθέσεις που θόλωσαν την εικόνα της κυβέρνησης, όπως οι υποκλοπές, εκτιμάται ότι κατ΄εξοχήν έχουν ενοχλήσει το κεντρώο κοινό.
Τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του Kέντρου στις εκλογές;
Τι θα ψηφίσουν οι κεντρώοι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2023; Πώς βαθμολογούν την κυβέρνηση και πώς αξιολογούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα; Η δημοσκόπηση της Opinion Poll για την ιστοσελίδα TheTOC, δίνει μια πρώτη απάντηση, έστω και αν το δείγμα είναι μικρό και το πώς αυτοπροσδιορίζεται ένας ψηφοφόρος είναι μια σχετικά αυθαίρετη υπόθεση.
Ας ξεκινήσουμε με την ερώτηση, τι κυβέρνηση θέλουν οι κεντρώοι ψηφοφόροι να προκύψει από τις επόμενες εκλογές:
Εχει ενδιαφέρον λοιπόν, ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι θέλουν κατά πλειοψηφία μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Η εκλογική τους προτίμηση, μοιάζει με τις επιλογές που κάνουν οι ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί ή ως κεντροδεξιοί. Αντίθετα οι αριστεροί ψηφοφόροι, θέλουν κατά πλειοψηφία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (παραδόξως δεν είναι πρώτη τους προτίμηση η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), ενώ και οι κεντροαριστεροί επίσης προτιμούν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα ποσοστό 26,6% προτιμά κυβέρνηση ΝΔ, είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας.
Στις εκλογές εκλέγουμε κατά βάση πρωθυπουργό. Ποιον θέλουν λοιπόν για πρωθυπουργό οι κεντρώοι ψηφοφόροι; Τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα;
Οι ψηφοφόροι του Κέντρου θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η επιλογή τους και πάλι, συγκλίνει με τα όσα δηλώνουν οι δεξιοί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι, που φυσικά επιλέγουν για πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη.
Αντίθετα οι αριστεροί και οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι επιλέγουν οι περισσότεροι για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Η επιλογή τους όμως δεν είναι γιατί συμφωνούν σε όλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κερδίσει τις καρδιές τους. Ενδεχομένως είναι το λιγότερο κακό, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Γεγονός που δείχνει ότι η ψήφος τους δεν είναι εξασφαλισμένη ή τουλάχιστον δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Στην ερώτηση για το πόσο είναι ικανοποιημένοι από τη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, οι απαντήσεις τους είναι τελείως διαφορετικές τόσο από τους δεξιούς/κεντροδεξιούς όσο και από τους αριστερούς/κεντροαριστερούς.
Δηλαδή στην ερώτηση πώς αξιολογούν το έργο και τη θητεία του πρωθυπουργού, αν οι δεξιοί και οι κεντροδεξιοί δηλώνουν αρκετά και πολύ ικανοποιημένοι, οι κεντρώοι δηλώνουν αρκετά και καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι. Ενώ όπως είναι αναμενόμενο οι αριστεροί δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι και οι κεντροαριστεροί καθόλου και λίγο ικανοποιημένοι.
Τα ίδια ευρήματα προκύπτουν και όταν καλούνται να βαθμολογήσουν τη συνολική επίδοση της κυβέρνησης.
Δηλαδή και στην ερώτηση πόσο τα κατάφερε η κυβέρνηση στη θητεία της, αν οι δεξιοί και οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι δηλώνουν κατά πλειοψηφία αρκετά και λίγο ικανοποιημένοι, ενώ οι αριστεροί και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι δηλώνουν καθόλου και λίγο ικανοποιημένοι, οι κεντρώοι είναι διχασμένοι. Οι θετικές απόψεις για την κυβέρνηση είναι πολύ λιγότερες από αυτές των δεξιών/κεντροδεξιών αλλά και η απόρριψη της κυβέρνησης είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τους αριστερούς/κεντροαριστερούς.
Ενδεχομένως η στάση τους στις εκλογές φαίνεται καλύτερα, όταν καλούνται να βαθμολογήσουν τη στάση της αντιπολίτευσης.
Οι κεντρώοι ψηφοφόροι μάλλον δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση, αφού απορρίπτουν τη στάση του και την πολιτική του με μεγάλο ποσοστό, ανάλογο περίπου με αυτό των δεξιών και των κεντροδεξιών.
Η στάση των κεντρώων ψηφοφόρων φαίνεται και στην άλλη ερώτηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η απάντηση των ψηφοφόρων του κέντρου είναι και πάλι αρνητική.
Οι κεντρώοι απαντούν ότι δεν θα τα κατάφερνε καλύτερα, όπως άλλωστε απαντούν και οι δεξιοί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι, με τις διαφοροποιήσεις τους. Αντίθετα οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι είναι διχασμένοι, ενώ οι αριστεροί είναι αισιόδοξοι ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα τα κατάφερνε καλύτερα. (Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι και μεταξύ των αριστερών ψηφοφόρων υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που απαντούν αρνητικά, ότι δηλαδή μάλλον δεν θα τα έκανε καλύτερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ).
Η στάση των κεντρώων ψηφοφόρων, στάση επιφυλακτική για την κυβέρνηση αλλά όχι απορριπτική, φαίνεται και από το πώς αξιολογούν επί μέρους πολιτικές της κυβέρνησης όπως το καλάθι του νοικοκυριού ή το food pass.
Στην ερώτηση για παράδειγμα πώς βλέπουν οι κεντρώοι ψηφοφόροι το καλάθι του νοικοκυριού, η αντίδρασή τους είναι πολύ διαφορετική από τους διθυράμβους του υπουργού Ανάπτυξης.
Δηλαδή αν οι δεξιοί και οι κεντροδεξιοί βρίσκουν την πρωτοβουλία θετική και μάλλον θετική, ενώ οι αριστεροί και κεντροαριστεροί την κρίνουν αρνητικά και μάλλον αρνητικά, οι κεντρώοι είναι επιφυλακτικοί. Αλλοι την βρίσκουν θετική, άλλοι αρνητική.
Τα ίδια ευρήματα υπάρχουν και στην ερώτηση για το food pass.
Δηλαδή και πάλι οι κεντρώοι είναι διχασμένοι. Αν οι δεξιοί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι βλέπουν το food pass θετικά και μάλλον θετικά, ενώ οι αριστεροί και κεντροαριστεροί αρνητικά και μάλλον αρνητικά, οι κεντρώοι αμφιβάλουν και αναρωτιούνται…Αλλοι το βλέπουν θετικά και άλλοι αρνητικά. Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τους έχει πείσει.
Αυτό φαίνεται και στην ερώτηση για το αν το επίδομα είναι μια σημαντική, μικρή η αδιάφορη για τον καταναλωτή βοήθεια.
Δηλαδή, αν οι δεξιοί και ο κεντροδεξιοί ψηφοφόροι λένε οι περισσότεροι για το food pass ότι είναι μια μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια- να σημειωθεί ότι ούτε οι δεξιοί/κεντροδεξιοί ψηφοφόροι το θεωρούν σημαντική βοήθεια…- και οι αριστεροί/κεντροαριστεροί μια μηδαμινή βοήθεια, οι κεντρώοι είναι μάλλον αδιάφοροι και δεν φαίνεται να έχουν πειστεί από την κυβέρνηση για τα οφέλη του επιδόματος.
Η συνολική εικόνα και η στάση των κεντρώων ψηφοφόρων απέναντι στην κυβέρνηση και στις πολιτικές της, διαφαίνεται και από τις απαντήσεις στην ερώτηση πώς βαθμολογούν συνολικά τις κυβερνητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Και εδώ, οι μεν δεξιοί και κεντροδεξιοί βαθμολογούν θετικά και μάλλον θετικά την κυβέρνηση, ενώ οι αριστεροί/κεντροαριστεροί αρνητικά και μάλλον αρνητικά. Το αναμενόμενο. Οι κεντρώοι όμως είναι σε στάση αναμονής. Αλλοι βαθμολογούν θετικά και άλλοι αρνητικά. Δεν απορρίπτουν την κυβέρνηση αλλά δεν έχουν πειστεί και για τα οφέλη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Συμπέρασμα: Οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν είναι καθόλου δεδομένοι για την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, αλλά δεν έχουν επ΄ουδενί στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με την ενδεικτική έρευνα της Opinion Poll για το TheTOC. Σίγουρα δεν επιθυμούν πάντως την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και σίγουρα για πρωθυπουργό προτιμούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό είναι πλεονέκτημα για τον πρωθυπουργό, αλλά χρειάζεται προσπάθεια για να τους πείσει να τον ψηφίσουν. Στην ερώτηση πάντως ποιον βλέπουν νικητή στις εκλογές- και αυτό έχει τη σημασία του- βλέπουν νικητή τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη. Αλλά αυτό μάλλον δεν είναι εντυπωσιακό, προκύπτει άλλωστε και από όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα… Το ίδιο πιστεύουν και οι δεξιοί/κεντροδεξιοί και οι κεντροαριστεροί και οι κεντρώοι.
Οι μόνοι που πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές είναι οι αριστεροί ψηφοφόροι αλλά και αυτοί όχι φανατικά. Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 31,0% ανάμεσα στους αριστερούς ψηφοφόρους βλέπει νικητή τον Μητσοτάκη.