Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Γιατί η Αθήνα διαφωνεί με το πλαφόν της Κομισιόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Πολιτική

Η επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής του ρωσικού φυσικού αερίου περιλαμβάνεται στην πρόταση πέντε σημείων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όπως ανακοίνωσε επίσημα χθες η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου.

Η κίνηση της Φον ντερ Λάιεν φαίνεται πως όχι μόνο αιφνιδίασε ορισμένα κράτη μέλη, αλλά και δίχασε, ειδικά ως προς το σκέλος του πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, όπως αναφέρεται και σε ρεπορτάζ του Politico.

Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Η Καθημερινή ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόθεση της Κομισιόν για πλαφόν που θα αφορά αποκλειστικά το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί πως η επιθυμητή λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει πλαφόν και σε τιμές που αφορούν και τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές ενέργειας, όπως των ΗΠΑ και της Ασίας, καθώς το παρόν σύστημα είναι εύκολα χειραγωγήσιμο από τους πιο ισχυρούς παίκτες και ιδιαίτερα από την Gazprom, η οποία ως κυρίαρχος επηρεάζει την αγορά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του την θέση αυτή θα υποστηρίξει στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση που θα επικυρώσει τις λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής.

Το σκεπτικό με το οποίο διαφοροποιεί την θέση της η Ελλάδα διατύπωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Κώστας Ξιφαράς.

Το στέλεχος της εταιρείας υποστηρίζει ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι χρειάζεται να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η τρέχουσα προσφορά LNG στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου που έχουν ήδη επιτευχθεί θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Δεν μπορούμε, τονίζει να δεχτούμε την κερδοσκοπία που προκαλείται από τις συναλλαγές παραγώγων που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου που δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του φυσικού αερίου.

Κίνδυνος να κοπεί το αέριο από τον Turk Stream

Η πρόταση για ανώτατη τιμή στην προμήθεια του Ρωσικού φυσικού αερίου θεωρείται επίσης δυνητικά επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας μας.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι σήμερα η Ελλάδα προμηθεύεται αέριο μέσω του τουρκικού διαδρόμου Turk Stream, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί και να τροφοδοτεί τις χώρες αδιάλειπτα εν αντιθέσει με τον Nord Stream 1 που έχει σταματήσει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επαναλειτουργήσει εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Χθες μάλιστα από το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, προειδοποίησε ότι εάν η Ευρώπη προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, τότε η Μόσχα θα αθετήσει τα συμβόλαια παραγωγής της.

Τί σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι αν η ΕΕ συμφωνήσει στην επιβολή πλαφόν όπως προβλέπουν τα έκτακτα μέτρα της Κομισιόν, τότε και η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να τα εφαρμόσει, χάνοντας όμως το «σίγουρο» Ρωσικό αέριο που συνεχίζει να καλύπτει νευραλγικές ανάγκες της χώρας.

Ακόμη και στην παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει οργανώσει τις άμυνές της και είναι επαρκώς προετοιμασμένη και στο ενδεχόμενο διακοπής της ροής αερίου από την Μόσχα, έχοντας αξιοποίηση εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας (Ρεβυθούσα, αύξηση λιγνίτη, μετατροπή μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ), το εμπάργκο της Ρωσίας θα αποτελούσε ένα ισχυρό σοκ για την οικονομία και την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες μέτρα πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η ενεργειακή εξοικονόμηση με στόχο την μείωση της ζήτησης με την επιβολή ενός υποχρεωτικού στόχου για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής είναι από τα μέτρα που θεωρούνται ότι θα τύχουν καθολικής αποδοχής και ήδη έχουν ξεκινήσει να μελετώνται και να εφαρμόζονται από τις χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Προτείνεται επίσης ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Όπως τονίστηκε χθες από την Πρόεδρο της ΕΕ, οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα έχουν δημιουργήσει απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους. Τα απροσδόκητα αυτά κέρδη θα υποστηρίξουν ευάλωτα νοικοκυριά και επαγγελματίες. Η ΕΕ, προτείνει να εφαρμοστεί κάτι παρόμοιο και με τα κέρδη και των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που επίσης έχουν εκτιναχθεί. Ως εκ τούτου, προτείνεται συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Τα ευρωπαϊκά μέτρα έχουν πρόνοια και για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας ενέργειας, οι οποίες καλούνται να καταβάλλουν εξωπραγματικά ποσά κεφαλαίων για να αγοράσουν ενέργεια, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η ενίσχυση της ρευστότητάς τους από τα κράτη μέλη. Τέλος στα μέτρα της Κομισιόν περιλαμβάνεται και το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο ως μοχλός πίεσης της Μόσχας και περικοπής των εσόδων με τα οποία χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή εναντίον της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους

Το πλαίσιο κρατικής αρωγής για τη στήριξη ιδιοκτητών και ενοικιαστών που διέμεναν στην πολυκατοικία στην οδό Αρκαδίας στους Αμπελόκηπους, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρη...

ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση των «87» σε Τζάκρη και Πούλου – «Οφείλουν να επιστρέψουν τις έδρες»

Δριμεία επίθεση κατά της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου εξαπέλυσαν πηγές προσκείμενες στους «87», έπειτα από την απόφασή τους να ανεξαρτητοποιηθούν από την κοινοβουλευτική ο...

Φόρτωση άρθρων...