Στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάγεται σήμερα (17.10.2024) στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με φόντο την πορεία του πολέμου και το «σχέδιο νίκης» που παρουσιάζει ο Ουκρανός Πρόεδρος στους δυτικούς συμμάχους του.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε συμφωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι που προβλέπει την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και πλέον η Ελλάδα γίνεται το 21ο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνία με την Ουκρανία.
Μάλιστα, η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και της ΕΕ στην Κοινή Δήλωση των G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, αλλά και της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ και Ουκρανίας που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024 στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Επίσης, η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.
Τι προβλέπει η διμερής συμφωνία
Η διμερής συμφωνία Ελλάδας και Ουκρανίας, στα πρότυπα αντίστοιχων διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Ουκρανία, έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας και την πολύπλευρη στήριξη της χώρας και της ενταξιακής της πορείας.
Προβλέπει συνεργασία και κοινά εγχειρήματα σε μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η ανοικοδόμηση και ανάκαμψη της Ουκρανίας, η πολιτιστική συνεργασία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ακόμα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – και ιδιαίτερα της Οδησσού, την ανοικοδόμηση της οποίας ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα στηρίξει λόγω της ιστορίας της και των δεσμών με την Ελλάδα κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό τον περασμένο Μάρτιο.
Η ανοικοδόμηση παρουσιάζει ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες και για συνέργειες τόσο με ευρωπαϊκές όσο και με ουκρανικές εταιρείες, στη συμφωνία υπάρχει αμοιβαία δέσμευση για τη συνεργασία εταιρειών των δύο χωρών, καθώς και για συνεργασία στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς πράσινης ενέργειας, στις θαλάσσιες μεταφορές, τα logistics.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η Ελλάδα έχει ήδη διοργανώσει ένα μεγάλο Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σε ό,τι αφορά την στρατιωτική και την αμυντική βοήθεια, η Ελλάδα στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, στο μέτρο του δυνατού και εφόσον δεν υποβαθμίζονται οι εγχώριες αμυντικές ικανότητες. Η στήριξη αυτή προβλέπεται ήδη από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Σημίτης για Βάσω Παπανδρέου: Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε
Κεραμέως: Η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα σημαίνει μόνο αύξηση – Η βάση θα είναι στα 950 ευρώ
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις