Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις ευθύνες Τσίπρα-Βαρουφάκη που ζημίωσαν τη χώρα 90 δισ. ευρώ (LIVE)

Πολιτική

Νέα σφοδρή αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται σήμερα το βράδυ στην βουλή, με αιχμή την πρόταση της ΝΔ για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής και την διερεύνηση των αιτιών που επέβαλαν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την επιβολή των capital controls.

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών (μετά τις 18.00) και θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία (μετά τις 21.00). 

Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, το λόγο θα λάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιάρακης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής την συζήτηση θα κλείσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για την συζήτηση κι όχι ο πρωθυπουργός. 

Η τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στη χώρα από 86 έως 100 δις ευρώ επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας εκ μέρους της ΝΔ την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το «plan X».

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει ανοιχτά αν και από πότε σχεδίαζε το κλείσιμο των τραπεζών. «Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να αρκείται σε απαντήσεις μέσω συνεντεύξεων» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

«Θα ψηφίσουμε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά επιμένουμε πως θα πρέπει να διερευνηθεί συνολικά η περίοδος από την ένταξη της χώρας στο ευρώ μέχρι και σήμερα» ανακοίνωσε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Κοίτα ποιος μιλάει» απάντησε εκ μέρους της πλειοψηφίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας και υποστήριξε πως στόχος της ΝΔ είναι ο αντιπερισπασμός στην εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. «Στη ΝΔ απάντησε ο λαός τον Σεπτέμβριο» συνέχισε, μεταφράζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα σε «πόρισμα» για το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

«Πράγματι υπήρχε plan B για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ήταν του Σόιμπλε» τόνισε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, πέρασε στην αντεπίθεση μιλώντας για μαύρη προπαγάνδα και λευκή τρομοκρατία, καθώς ήταν η ΝΔ που προέβλεπε πως θα κλείσουν οι τράπεζες.

Μάλιστα, ο κ. Μπαλαούρας είπε ότι «ίσως θα έπρεπε να έχουμε επιβάλλει τα capital controls πριν μας τα επιβάλλουν αυτοί»! Σε ότι αφορά στο κόστος των 86 δις ευρώ υποστήριξε πως πρόκειται για επαναχρηματοδότηση του χρέους και για χρήματα που οφείλει το κράτος στους πολίτες.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία έχουν δημιουργηθεί 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κάνοντας λόγο για ρεκόρ 20ετίας και στον τομέα της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων! «Το καραβάνι της κυβέρνησης προχωρά» κατέληξε.

«Η ΝΔ προσπαθεί να κρύψει τις δικές της ευθύνες και ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί την ευκαιρία για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες» υποστήριξε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και χαρακτήρισε την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής «παρωδία».

«Γιατί», όπως είπε, «όλα τα άλλα κόμματα συμφωνούν στην πολιτική των μνημονίων». «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» προσέθεσε, απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο. Σε ότι αφορά στη στάση του ΚΚΕ στη ψηφοφορία ανακοίνωσε πως οι βουλευτές του κόμματος θα επιλέξουν το «παρών».

«Για διαπραγμάτευση φιάσκο και... άδοξο τέλος στην ερωτική σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό» μίλησε ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας και δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ, όπως κάνει με κάθε πρωτοβουλία υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας. Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν την περίοδο πέριξ του δημοψηφίσματος έκανε λόγο για «εβδομάδα μίσους και ανοησίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έπαιξε άσχημο παιχνίδι στην πλάτη των πολιτών και των καταθέσεών τους.

Για επιφανειακό δικομματισμό μίλησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, και επανέλαβε πως «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μία και μόνη εξεταστική: από την ώρα που η χώρα μπήκε στο ευρώ έως σήμερα». Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ρωτήσει για τη πως μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ τον... κ. Χριστοδουλάκη «που τον έχετε στη λίστα για το υπουργικό συμβούλιο»!

Στο κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε και τον αφελληνισμό των τραπεζών, πραγματικότητα την οποία θα αντιμετωπίσουν σύντομα οι πολίτες.

«Σκοπός μας ήταν η σωτηρία της χώρας εντός του ευρώ» υποστήριξε εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος. Πιάνοντας το «νήμα« από εκεί που το είχε αφήσει ο κ. Μπαλαούρας είπε ότι η αντιπολίτευση θα έπρεπε να έχει πει... μπράβο και ευχαριστώ στην κυβέρνηση για τις επιτυχίες της στην οικονομική πολιτική!

Επιθετικός εμφανίστηκε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. «Πριν από 1,5 χρόνο ξεκίνησε μια σύγχρονη Οδύσσεια, χωρίς όμως σοβαρή ηγεσία» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έδειξε «τραγική ανευθυνότητα».

«Αντί να σκίσουν τα μνημόνια άφησαν τη χώρα στο έλεος των ανέμων, των αγορών και των δανειστών» σημείωσε και χαρακτήρισε «ταξίδια αναψυχής» τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση. Με αυτό το σκεπτικό τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής από το 2004 έως σήμερα και ανακοίνωσε πως η Ένωση Κεντρώων δε θα ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αστραπές» Ζαχαριάδη κατά Κασσελάκη: Ανέλαβε ένα κόμμα 18% και το έφτασε στο 8%

«Δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να εκπαραθυρωθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά από αυτούς που θέλουν να αναταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με τον κ. Κασσελάκη», επεσ...

Φλωρίδης για τις δολιοφθορές στις γραμμές του ΟΣΕ: «Οι δράστες θα πάνε μέσα για κακούργημα»

Για τις νέες δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά της ΝΔ μίλησε σήμερα καλεσμένος στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. «Θα είμαστε εκτός πραγματικότητας εάν δεν αναγνωρίσ...

Φόρτωση άρθρων...