Παρασκευή
10 Ιανουαρίου 2025

Χρυσοχοΐδης σε αστυνομικούς: Να μπαίνετε στη θέση των θυμάτων - Τα 4 νέα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και περίπου 3.000 αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

Η σύσκεψη έγινε με αφορμή το στυγερό έγκλημα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Η εικόνα του αστυνομικού τμήματος και ο τρόπος που λειτούργησαν τα στελέχη της έφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΛ.ΑΣ. και κρίθηκε πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν ριζικές αλλαγές πάνω στον τρόπο αντιμετώπισης και αξιολόγησης παρόμοιων περιστατικών.

Να μπαίνετε στη θέση των θυμάτων, είπε ο Χρυσοχοΐδης

«Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», αναφέρουν πηγές από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

4 επιπλέον μέτρα για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν: «Για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη.

Τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

1) κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία

3) για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού

4) για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σακελλαροπούλου για Σημίτη: «Η 8ετης θητεία του έφερε σημαντικές κατακτήσεις»

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκφώνησε επικήδειο ...

Φόρτωση άρθρων...