Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Ανθρώπινες πατημασιές ηλικίας 90.000 ετών βρέθηκαν σε παραλία

Viral

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 85 πατημασιές ανθρώπων που έγιναν πριν από χιλιάδες χρόνια σε μια παραλία στο Μαρόκο. Συγκεκριμένα, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο ίχνη από αρχαίες ανθρώπινες πατημασιές, σε μια πολύ στενή παραλία και έμειναν έκθαμβοι όταν συνειδητοποίησαν ότι είναι από τις αρχαιότερες του κόσμου. Η ανακάλυψη ήταν τυχαία και φυσικά έθεσε στους αρχαιολόγους νέα μυστήρια, που ζητούν απαντήσεις.

Οι ερευνητές, το 2022, μελετούσαν ογκόλιθους σε μια μικρή παραλία  στο Μαρόκο, κοντά στο βορειότερο άκρο της Αφρικής, όταν βρήκαν το σημείο με τις πατημασιές, που είναι όχι μόνον από τις αρχαιότερες, ηλικίας 90.000 ετών, αλλά και πολύ καλά διατηρημένες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου στο περιοδικό Scientific Reports.

85 πατημασιές από 5 ανθρώπους

«Ανάμεσα στις παλίρροιες, είπα στην ομάδα μου ότι πρέπει να πάμε βόρεια για να εξερευνήσουμε μια άλλη παραλία», δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mouncef Sedrati, αναπληρωτής καθηγητής παράκτιας δυναμικής και γεωμορφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Βρετάνης στη Γαλλία. 

«Εκπλαγήκαμε όταν βρήκαμε το πρώτο αποτύπωμα. Στην αρχή, δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για πατημασιές, αλλά στη συνέχεια βρήκαμε περισσότερα ίχνη», πρόσθεσε ο Mouncef Sedrati.

Η ανάλυση της θέσης, η οποία είναι η μοναδική γνωστή θέση ανθρώπινων ιχνών τέτοιου είδους στη Βόρεια Αφρική και στη Νότια Μεσόγειο, αποκάλυψε δύο μονοπάτια που περιείχαν συνολικά 85 ανθρώπινες πατημασιές. 

Οι ειδικοί που ανέλυσαν τις εικόνες που αποτυπώθηκαν από τις πατημασιές στην παραλία, κατέληξαν ότι έγιναν από μια ομάδα τουλάχιστον πέντε, πρώιμων, σύγχρονων ανθρώπων.

Η ομάδα των ερευνητών, για να χρονολογήσει τις πατημασιές, χρησιμοποίησε την τεχνική της οπτικά διεγερμένης φωταύγειας, μια τεχνική που προσδιορίζει πότε, συγκεκριμένα ορυκτά, πάνω ή κοντά σε ένα τεχνούργημα, εκτέθηκαν για τελευταία φορά σε θερμότητα ή στο φως του ήλιου.

Πατημασιές 90.000 ετών

Με βάση την ηλικία των λεπτών κόκκων χαλαζία που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της άμμου της παραλίας με την ήπια κλίση, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι μια ομάδα Homo sapiens πολλών γενεών πίσω, περπάτησε στην παραλία, πριν από περίπου 90.000 χρόνια. Οι πατημασιές άνοιξαν μονοπάτια, ως είθισται.

Το γεγονός έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Ύστερης Πλειστόκαινης εποχής, γνωστής και ως τελευταίας εποχής των παγετώνων, η οποία έληξε πριν από περίπου 11.700 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Κάναμε μετρήσεις επί τόπου για να προσδιορίσουμε το μήκος και το βάθος των πατημασιών. Με βάση την πίεση των ποδιών και το μέγεθος των αποτυπωμάτων, μπορέσαμε να προσδιορίσουμε κατά προσέγγιση την ηλικία των ατόμων, η οποία περιλάμβανε παιδιά, εφήβους και ενήλικες», ανέφερε ο Sedrati.

Πώς διατηρήθηκαν οι πατημασιές

Οι ερευνητές αποδίδουν την άριστη διατήρηση των αρχαίων αποτυπωμάτων σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης της παραλίας και της μεγάλης εμβέλειας των παλιρροιών για «την τελική διατήρηση των αποτυπωμάτων», σύμφωνα με την έρευνα.

«Το εξαιρετικό είναι η θέση της παραλίας σε μια βραχώδη πλατφόρμα που καλύπτεται από αργιλικά ιζήματα. Αυτά τα ιζήματα δημιουργούν καλές συνθήκες για τη διατήρηση των ιχνών στην αμμοθίνη, ενώ οι παλίρροιες έθαβαν γρήγορα την παραλία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πατημασιές διατηρούνται τόσο καλά εδώ», δήλωσε ο Sedrati.

Το μυστήριο με τις πατημασιές

Ωστόσο, οι ερευνητές παραμένουν αβέβαιοι σχετικά με το τι έκανε η ομάδα της εποχής των παγετώνων στην παραλία, και η μελλοντική ανάλυση της περιοχής θα μπορούσε να αποκαλύψει αυτές τις πληροφορίες.

Αλλά θα πρέπει να δράσουν γρήγορα, καθώς «η συνεχιζόμενη κατάρρευση των βράχων στην ακτή … θα μπορούσε να οδηγήσει στην τελική καταστροφή της», συμπεριλαμβανομένων των ιχνών που διατηρούνται σε αυτήν, έγραψε η ομάδα στη μελέτη.

«Ελπίζουμε να μάθουμε για τη συνολική ιστορία αυτής της ομάδας ανθρώπων και τι έκαναν εκεί», δήλωσε ο Sedrati.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...