Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Το τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε πλανήτη με μάζα εννιά φορές μεγαλύτερη του Δία (εικόνες)

Viral

Έναν πλανήτη με μάζα που εκτιμάται πως είναι εννέα φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA.

Ο πλανήτης θεωρείται νεαρός ηλικιακά, όσον αφορά την παρουσία του στο σύμπαν.

Ο νεοσύστατος πλανήτης, που ονομάζεται AB Aurigae b, είναι ένας αέριος γίγαντας σε αξιοσημείωτα πρώιμο στάδιο σχηματισμού, ο οποίος κινείται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που ονομάζεται AB Aurigae.

Ο AB Aurigae b περιφέρεται γύρω από το αστέρι σε μια ασυνήθιστα μακρινή απόσταση – 8,6 δισεκατομμύρια μίλια, εκτιμώμενη συγκεκριμένη περισσότερο από δύο φορές πιο μακριά από ό,τι είναι ο  Πλούτωνας από τον Ήλιο (3,7 δισεκατομμύρια μίλια).

Ακριβώς όπως ο Δίας και ο Κρόνος, ο πλανήτης είναι ένας γίγαντας αερίων - που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, που στροβιλίζονται και περιβάλλουν έναν μικρότερο στερεό πυρήνα.

Ο πλανήτης σχηματίζεται μέσω αυτού που οι ειδικοί της NASA αποκαλούν μια «μη συμβατική», «έντονη και βίαιη διαδικασία», διαφορετική από τη γενικά αποδεκτή θεωρία του σχηματισμού πλανητών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα του Hubble από το 2007, καθώς και στοχεία που έχουν προκύψει από τα δεδομένα που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Subaru κοντά στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου της Χαβάης, για να εντοπίσουν και να μελετήσουν τον πλανήτη.

Τα αποτελέσματα των ειδικών περιγράφονται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη, που επιμελήθηκαν ειδικοί της NASA και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Astronomy.
«Πιστεύουμε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς στη διαδικασία «γέννησής» του», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Thayne Currie του τηλεσκοπίου Subaru και του Ερευνητικού Κέντρου της NASA-Ames στο Mountain View της Καλιφόρνια.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι το πιο πρώιμο στάδιο σχηματισμού που έχει παρατηρηθεί ποτέ για έναν γίγαντα αερίου».

Αν και οι ειδικοί δεν έχουν συγκεκριμένη εκτίμηση για τη διάμετρο του AB Aurigae b, πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο του Δία.

Ο πλανήτης που παραμένει ο μόνος γνωστός στο σύστημά του - είναι ενσωματωμένος σε έναν εκτεταμένο δίσκο σχηματισμού πλανητών που περιβάλλει το αστέρι του, το οποίο και βρίσκεται 508 έτη φωτός από τη Γη. (Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο).

Το αστέρι του, AB Aurigae, εκτιμάται ότι είναι περίπου 2 εκατομμυρίων ετών - ένα βρέφος για τα αστρικά πρότυπα.
Κατά αντιπαραβολή, ο ήλιος είναι περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με την Daily Mail.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λουλούδια του πάγου

Τα «Λουλούδια του Πάγου» ανθίζουν σε παγωμένες λίμνες στην Ισλανδία, σχηματίζοντας περίπλοκα κρυστάλλινα πέταλα που πιάνουν το φως. Είναι ένα θαύμα του χειμώνα, δημιουργούνται ...

Νέες εντυπωσιακές εικόνες του Δία

Το διαστημικό σκάφος «Juno» της NASA έφθασε στον πλανήτη Δία το 2016. Από τότε έως σήμερα το διαστημικό σκάφος έχει πραγματοποιήσει 66 περιφορές γύρω μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού...

Φόρτωση άρθρων...