Σε κάθε σπίτι αυτές τις ημέρες οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους. Δεν λείπουν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης.

Στα Κάτω Πετράλωνα, ακριβώς κάτω από τον σταθμό του ηλεκτρικού  ο Λέανδρος Βαγγελίδης φτιάχνει απίστευτα γλυκά.  

 

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Δεν είναι τυχαίο ότι κάνουν ουρές έξω από το μαγαζί του για να δοκιμάσουν τα μελομακάρονα του των οποίων η συνταγή είναι πολύ παλιά. Όταν πλησιάσαμε το μαγαζί του οι μυρωδιές ήταν αυτές οι οποίες κυριαρχούσαν στην ατμόσφαιρα.

Μπήκαμε μέσα στο εργαστήριο του Λέανδρου Βαγγελίδη την στιγμή που έφτιαχνε μελομακάρονα και έτσι έδειξε την συνταγή του και τα μυστικά της στο lykavitos.gr.

 

 

 

 

 

Η παράδοση

Τα μελομακάρονα μαζί με τους κουραμπιέδες είναι τα δυο παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα των Χριστουγέννων.

Και παρά το γεγονός ότι τους κουραμπιέδες τους απολαμβάνουμε λίγο-πολύ όλο τον χρόνο, τα μελομακάρονα τα φτιάχνουμε και τα τρώμε μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών του δωδεκαημέρου. Από που προέκυψε αυτή η παράδοση, όμως; Γιατί τρώμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα. Πριν δούμε, ας πούμε δυο λόγια για τα υπέροχα αυτά γλυκίσματα.

 

 

 

 

Γιατί φτιάχνουμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα

Για το χειμερινό ηλιοστάσιο, ότι τα Χριστούγεννα είναι κάτι σαν συνέχεια της αρχαίας γιορτής του ήλιου που γιορτάζονταν στην Αρχαία Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου. Ότι δηλαδή πολύ απλά τα Χριστούγεννα αντικατέστησαν κατά κάποιο τρόπο τη λατρεία του ήλιου με αυτή του Χριστού ως Θεανθρώπου.

Σύμφωνα λοιπόν με μια εκδοχή και τα μελομακάρονα είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή των γλυκών που έφτιαχναν οι Αρχαίοι Έλληνες κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή στη γιορτή του Ήλιου!

Έτσι το γλυκό αυτό πέρασε και στις μέρες μας και έγινε κατά κάποιον τρόπο συνώνυμο με τα Χριστούγεννα!