Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Κορωνοϊός-Έρευνα: Δύο στους 100 ασθενείς σε ΜΕΘ παθαίνουν εγκεφαλικό

Ευ ζην
Το 2% των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου, δηλαδή οι δύο στους 100, παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την παραμονή τους σε αυτήν. Αυτό αναφέρει μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Εάν πάθουν αιμορραγικό εγκεφαλικό, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνει σημαντικά, ενώ το ίδιο δεν ισχύει με το ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόναθον Φάνινγκ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο -διαδικτυακό λόγω πανδημίας- ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για ασθενείς 370 ΜΕΘ σε 52 χώρες, που εισήχθησαν στο νοσοκομείο εντός του 2020 και από τους οποίους οι 2.700 -με μέση ηλικία 53 ετών- είχαν πάθει εγκεφαλικό κατά τη νοσηλεία τους.

Οι 59 (ποσοστό 2,2%) είχαν πάθει το εγκεφαλικό εντός της ΜΕΘ και από αυτούς οι 19 (το 32%) είχαν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι 27 (το 46%) αιμορραγικό εγκεφαλικό και οι 12 (το 22%) μη προσδιορισμένο.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι ασθενείς Covid-19 με αιμορραγικό εγκεφαλικό έχουν περίπου πενταπλάσιο κίνδυνο θανάτου στη ΜΕΘ σε σχέση με όσους δεν έχουν πάθει εγκεφαλικό, ενώ όσοι έχουν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Από τους ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό σε ΜΕΘ Covid-19, σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις (το 72%) πέθαναν, ενώ από όσους είχαν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό μόνο το 15%. Στην περίπτωση των τελευταίων η συχνότερη αιτία θανάτου ήταν η πολυοργανική ανεπάρκεια.

«Το εγκεφαλικό είναι μία γνωστή σοβαρή επιπλοκή της Covid-19, με μερικές μελέτες να αναφέρουν μεγαλύτερη του αναμενομένου συχνότητά της, ιδίως στους νέους ανθρώπους. Όμως, μεταξύ των πιο σοβαρά ασθενών, όσοι εισάγονται σε ΜΕΘ, όπως δείχνει η μελέτη μας, το εγκεφαλικό δεν είναι τόσο συχνό», τόνισε ο Φάνινγκ.

«Για τους ασθενείς με Covid-19 σε ΜΕΘ η μεγάλη μελέτη μας βρήκε ότι το εγκεφαλικό δεν είναι πολύ κοινό και σχετικά σπάνια αποτελεί την αιτία θανάτου.

Όμως, η Covid-19 είναι μία νέα νόσος και οι μεταλλάξεις έχουν οδηγήσει σε νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, συνεπώς είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μελετούμε τα εγκεφαλικά σε αυτούς τους ασθενείς.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι, μολονότι το ποσοστό των ασθενών με εγκεφαλικό δεν τόσο υψηλό όσο αρχικά νομίζαμε, η σοβαρότητα της πανδημίας σημαίνει ότι ο συνολικός απόλυτος αριθμός ασθενών παγκοσμίως που θα πάθουν εγκεφαλικό, καθώς και οι μακρόχρονες επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια, μπορεί να δημιουργήσουν μία μείζονα κρίση δημόσιας υγείας», πρόσθεσε ο Φάνινγκ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ύπνος: Γιατί ξυπνάμε μεταξύ 3 και 5 το πρωί;

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ξυπνήσει μεταξύ 3 και 5 το πρωί, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση που ρίχνει φως στα αίτια της συγκεκριμένης συμπερι...

Ύπνος: Η στρατιωτική μέθοδος που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε σε λιγότερο από 2 λεπτά

Μία στρατιωτική μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε μέσα σε λίγα λεπτά. Ένοχοι για την αϋπνία συνήθως είναι οι ατελείωτες σκέψεις ή ίσως εκείνη η γερή δόση καφεΐνης που κα...

Φόρτωση άρθρων...