Τετάρτη
25 Δεκεμβρίου 2024

Ύπνος: Γιατί ξυπνάμε μεταξύ 3 και 5 το πρωί;

Ευ ζην
Tags: ύπνος

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ξυπνήσει μεταξύ 3 και 5 το πρωί, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση που ρίχνει φως στα αίτια της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, σύμφωνα με τον Independent.

Ο Dave Asprey, μεταξύ άλλων επιχειρηματίας και σύμβουλος τρόπου ζωής, είπε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να σχετίζεται με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό σημαίνει ότι όταν πέφτει πολύ το σάκχαρο, απελευθερώνεται στο σώμα μας κορτιζόλη και αδρεναλίνη, κάτι που μας κάνει να ξυπνάμε, καθώς οι συγκεκριμένες ορμόνες είναι σχετιζόμενες με το άγχος.

Η συγκεκριμένη διαδικασία οδηγεί επίσης στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης, ενώ και το χρόνιο άγχος επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών, κάτι που εμποδίζει τον ύπνο χωρίς παύσεις. «Το πρόβλημα είναι ότι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη σε ξυπνούν. Ενώ ο εγκέφαλος παίρνει αυτό που χρειάζεται, εμείς δεν καταφέρνουμε να ξεκουραστούμε», υποστηρίζει ο Dave Asprey.

Τα καλά νέα είναι πως το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αν και γενικότερα το φαγητό πριν τον ύπνο δεν συνιστάται από τους επιστήμονες, ο Asprey είναι υπέρ της κατανάλωσης ενός μικρού σνακ πριν κοιμηθούμε. Ο ίδιος, προτείνει το μέλι, το κολλαγόνο, MCT oil ή και τα τρία μαζί.

Σύμφωνα με μελέτες, το μέλι, το κολλαγόνο και το MCT oil έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ενέργεια χωρίς να σημειώνεται απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι ορμόνες του στρες δεν απελευθερώνονται.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης

Μία δίαιτα θεωρείται πως στοχεύει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). Επίσης, μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις....

Διαβήτης τύπου 2: Η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Αισθητά έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες η παγκόσμια εξάπλωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Περίπου 463 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν παγκοσμίως το 2019, ενώ προβλέπετ...

Φόρτωση άρθρων...