Τα blueberries ή μπλε μύρτιλα, θεωρούνται φρούτα της μακροζωίας. Αυτά τα μικροσκοπικά φρούτα είναι γεμάτα βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην προστασία του σώματος από τις ασθένειες και την γήρανση.

Τα μύρτιλα είναι τέλεια για σνακ και μπορείτε να τα απολαύσετε με τους διάφορους τρόπους. Απλά πάρτε μερικά φρέσκα μύρτιλα και φάτε τα ως σνακ. Είναι νόστιμα, γεμάτα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. Προσθέστε μύρτιλα στο πρωινό σας μούσλι ή στα δημητριακά για ένα νόστιμο και υγιεινό σνάκ. 

Ρίξτε μύρτιλα πάνω σε μια μερίδα γιαούρτι για ένα γευστικό σνακ που συνδυάζει τη φρεσκάδα του γιαουρτιού με τη γλυκιά οξύτητα των μυρτιλών. Τα μπλε μύρτιλα ενισχύουν τη μακροζωία, σύμφωνα με τους ερευνητές υγείας. 

Προστατεύουν την υγεία των ματιών

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες. 

Ενδυναμώνουν τα κύτταρα

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μυρτιλών βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. 

Ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου

Οι ανθοκυανίνες βελτιώνουν τη γνωστική απόδοση και την αγγειακή λειτουργία. 

Μειώνουν τη φλεγμονή

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μυρτιλών βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών

Οι ανθοκυανίνες στα μύρτιλα έχουν θετική επίδραση στη μυϊκή ανάκαμψη. Αποτελούν μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών που χαρίζουν τον κόκκινο, μπλε και μωβ χρωματισμό σε πολλά είδη μούρων, καθώς και σε άλλα φρούτα, λαχανικά και λουλούδια. Ως πολυφαινολικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων, πράγμα που αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και την εκδήλωση εγκεφαλικών, πνευμονικής εμβολής, περιφερειακής αγγειακής νόσου και καρδιακής προσβολής. Αυξάνουν τα επίπεδα της ‘καλής’ χοληστερίνης (HDL) και εμποδίζουν την οξείδωση της ‘κακής’ χοληστερίνης (LDL).

Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που καταστρέφουν τα κύτταρα και επιταχύνουν τη γήρανση. Ρυθμίζουν τα ένζυμα μειώνοντας τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν πόνο και είναι προάγουν άλλες ασθένειες. Τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες περιέχουν εκατοντάδες χιλιογραμμάρια ανθοκυανινών ανά 100 γραμμάρια.