Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

Οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης D δεν προλαμβάνουν το παιδικό κρυολόγημα

Ευ ζην

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D δεν φαίνεται να προστατεύουν τα παιδιά από το κοινό κρυολόγημα, αποφαίνεται μεγάλη καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

«Καταρρίπτεται ένας ακόμη μύθος ότι όσο περισσότερο τόσο καλύτερα», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τζοναθον Μαγκουάιρ από το Νοσοκομείο St. Michael's στο Τορόντο.

Και συμπληρώνει ότι «τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν την χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D στην πρόληψη των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού στα παιδιά.

Η βιταμίνη D, που συντίθεται όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο αλλά την λαμβάνουν και από διάφορες τροφές καθώς και συμπληρώματα διατροφής, τα τελευταία 30 χρόνια πιστεύεται ότι μπορεί να προλάβει ή να μειώσει τη σοβαρότητα του κοινού κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά. Ωστόσο, ελάχιστες είναι οι μελέτες που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της.

Οι καναδοί ερευνητές, λοιπόν, για να αποσαφηνίσουν το ζήτημα χορήγησαν σε 350 υγιή νήπια την βασική δοσολογία των 400 IU/ημέρα και σε μια άλλη ομάδα επίσης 350 υγιών παιδιών 2.000 IU/ημέρα βιταμίνης D.

Τα παιδιά ξεκίνησαν να παίρνουν την βιταμίνη στις αρχές του φθινοπώρου και μέχρι την άνοιξη. Όσα είχαν πάρει τη βασική δόση είχαν κατά μέσο όρο 1,91 κρυολογήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έναντι 1,97 κρυολογημάτων μεταξύ των παιδιών που πήραν την υψηλότερη δοσολογία των 2.000 IU/ημέρα. 

Σύμφωνα με τον Δρ Μαγκουάιρ αυτή η διαφορά στατιστικά δεν θεωρείται σημαντική.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δύο ανεξάρτητοι ειδικοί εκφέρουν διαφορετικές απόψεις.
Ο Δρ Πήτερ Ριτσελ από το Νοσοκομείο του Βόρειου Γουετσεστερ της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι «ενώ η υψηλή δόση βιταμίνης D δεν είναι επιβλαβής, δεν υπάρχουν καταληκτικά στοιχεία ότι κάνει σημαντική διαφορά στην διαχείριση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού σε ασθενείς ανεξαρτήτου ηλικίας».

Ο Δρ Μάικλ Γκροσσο, πρόεδρος Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Huntington της Νέας Υόρκης χαρακτηρίζει «επιστημονικά σωστά» τα συμπεράσματα της μελέτης αλλά τονίζει πως «η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει επίδραση της βιταμίνης D στην μείωση των αναπνευστικών λοιμώξεων». Και καταλήγει λέγοντας ότι είναι προτιμότερο να επενδύουμε χρόνο στην τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών ως αποτελεσματικότερο μέσο πρόληψης του κοινού κρυολογήματος στα παιδιά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ύπνος: Γιατί ξυπνάμε μεταξύ 3 και 5 το πρωί;

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ξυπνήσει μεταξύ 3 και 5 το πρωί, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση που ρίχνει φως στα αίτια της συγκεκριμένης συμπερι...

Φόρτωση άρθρων...