Ένα τρόφιμο συνιστά ένας λοιμωξιολόγος να τρώμε τακτικά για να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση.
Αν και υπάρχει σύνδεση μεταξύ της τροφής και της υγείας του ανοσοποιητικού, ο Δρ. Suraj Saggar, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Holy Name Medical Center των ΗΠΑ, τονίζει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που να εγγυάται ότι θα σας εμποδίσει να αρρωστήσετε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να έχουμε μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιέχει μια ποικιλία από τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό είναι πιο αποτελεσματικό από μια δίαιτα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, αλλά μια τροφή που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό κάθε μέρα.
«Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τείνουν να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα από εκείνους που ακολουθούν μια γενικά ανθυγιεινή διατροφή, επειδή λαμβάνουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός ισχυρού, υγιούς και αποτελεσματικού ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο Δρ. Saggar.
Έτσι, εάν θέλετε να αρχίσετε να ενσωματώνετε ένα τρόφιμο στη διατροφή σας για να υποστηρίξετε την υγεία του ανοσοποιητικού σας, ο Δρ. Saggar συνιστά τα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, κλημεντίνες και λάιμ.
«Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που είναι οι «στρατιώτες» στο αίμα που μάχονται με τη μόλυνση», εξηγεί ο Δρ. Saggar.
Ακόμα, ο Δρ. Saggar επισημαίνει ότι τα εσπεριδοειδή είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από φλεγμονές.
«Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που εξουδετερώνουν τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Όταν οι τιμές των ελεύθερων ριζών είναι πολύ υψηλές στο σώμα, προκαλώντας ανισορροπία, οδηγούν σε βλάβη των κυττάρων και των ιστών, γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες οδηγεί στην ανάπτυξη ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Τα αντιοξειδωτικά όπως η β καροτίνη βοηθούν στη μείωση ή την πρόληψη του οξειδωτικού στρες στο σώμα», αναφέρει ο Saggar.
Η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει τη σύνδεση μεταξύ εσπεριδοειδών και υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών κάθε μέρα μείωσε τη φλεγμονή και αύξησε την ανοσία. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση εσπεριδοειδών υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας τη λειτουργία των κυττάρων του και την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.