Το σουσάμι αναγνωρίζεται ως διατροφική υπερδύναμη με πλούσια θρεπτικά συστατικά. Είναι ένα φυτό με παράδοση 5.000 ετών.

Παρά τις επιφυλάξεις για τα λεγόμενα superfoods, το σουσάμι διακρίνεται για την απλότητα και τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία, τα οποία επιβεβαιώνονται τόσο από την παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική όσο και από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες. Είναι ένα εύκολο συστατικό που μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή και να συνεισφέρει στην υγιεινή λειτουργία του σώματος και του μυαλού.

Τα σημαντικά συστατικά που περιέχει: 

Φυτικές ίνες

Οι σπόροι σουσαμιού είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Οι ίνες βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα και διεγείροντας τις κινήσεις του εντέρου. Ακόμα, υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, τροφοδοτώντας ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

Αντιοξειδωτικά

Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, όπως η σησαμίνη και η σησαμόλη. Αυτά τα συστατικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας από χρόνιες ασθένειες.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από τον ήλιο και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συμβάλλει στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, διατηρώντας το υγιές και νεανικό.

Μαγνήσιο

Οι σπόροι σουσαμιού είναι μια καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη ρύθμιση της διάθεσης. Η έλλειψη μαγνησίου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και γνωστικής εξασθένησης.

Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη των σπόρων σουσαμιού, μπορείτε να τους προσθέσετε στη διατροφή σας με τους εξής τρόπους:

  • Χρησιμοποιήστε τους ως γαρνιτούρα σε ψωμάκια ή ρολά.
  • Προσθέστε τους σε συνταγές για ψωμί, μπισκότα ή γλυκά.
  • Σκορπίστε τους πάνω σε ψητά λαχανικά ή φαγητά.
  • Προσθέστε τους σε δημητριακά, γιαούρτι ή πρωτεΐνη σε μορφή σαλάτας.
  • Απολαύστε τους σπόρους σουσαμιού και επωφεληθείτε από τις θρεπτικές τους ιδιότητες