Αν και, σε μερικές περιπτώσεις, ωφελεί να έχετε έναν μέντορα, υπάρχει ένα ακόμα πλεονέκτημα γι'αυτούς που προετοιμάζονται να είναι οι μέντορες του εαυτού τους. Όταν δεν εξαρτάσαι από κάποιον άλλο για την καθοδήγησή σου, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να έχεις τον έλεγχο της καριέρας σου. Ο δρόμος προς την επιτυχία ξεκινά όταν προετοιμάζεις τον εαυτό σου να κερδίσει μία θέση στην ομάδα. Έτσι, μην σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε. Να γνωρίζετε τις αρετές σας και να εμμένετε σε αυτές. Σκεφθείτε προσεκτικά πώς θα ανταποκριθείτε σε αυτούς που αμφισβητούν τις Ιδέες και τις αξίες σας. Χτίστε την φήμη σας ακολουθώντας μερικές απλές αρχές τις οποίες συμβουλεύει ο Ρ.Φριτζ στο βιβλίο του «Δρόμος Ταχείας Κυκλοφορίας» (εκδ. Κλειδάριθμος, 2002):
Ορίστε επιτεύξιμους στόχους σε λογικές προθεσμίες.
- Αν δεν γνωρίζετε πού και πότε, κανένας δρόμος δεν θα σάς πάει πουθενά
- Τηρήστε τις υποσχέσεις σας. Αν δεν πιστεύετε ότι αυτό είναι σημαντικό, θυμηθείτε πώς νοιώσατε την τελευταία φορά που κάποιος σάς είπε ψέμματα *Αναπτύξτε ποιοτικές φιλίες γύρω σας. Αυτοί οι άνθρωποι θα σάς υποστηρίξουν στους καλούς καιρούς και θα σάς προστατεύσουν από τα προβλήματα στους δύσκολους καιρούς
- Λύστε το κοντινότερο σε εσάς πρόβλημα. Μην σπαταλάτε χρόνο σε φανταστικά ή άλυτα προβλήματα
- Προστατέψτε την φήμη σας. Μεταχειριστείτε την σαν ένα ανεκτίμητο αντικείμενο. Αναγνωρίστε ότι, κάθε φορά που την διαπραγματεύεστε, μειώνετε τις καθαρές αξίες σας κατά κάποιο ενεργητικό που δεν μπορείτε να ανακτήσετε.
Ο Τομ Πήτερς,διάσημος γκουρού του μάνατζμεντ καί συγγραφέας του «Ιη Search of Excellence» (Αναζητώντας την Αριστεία), τονίζει ότι τίποτε δεν είναι περισσότερο θλιβερό από κάποιον που φθάνει στο τέλος της ημέρας του και συγχαίρει τον εαυτό του λέγοντας «Ουφ, τα κατάφερα, πέρασε και αυτή η μέρα χωρίς να τα κάνω θάλασσα». Και όμως, πολλοί που φοβούνται την αποτυχία, κάτι τέτοιο κάνουν. Αντί να επιδιώκουν υψηλούς στόχους, αρκούνται να αποφεύγουν την οδύνη του λάθους. Και στην πορεία αυτή χάνουν από τα μάτια τους κάθε αίσθηση σκοπού που ίσως είχαν κάποτε.
Πολλές είναι οι συνθήκες που διαμορφώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις.
Ένα σημαντικό κλειδί για μία πετυχημένη ανθρώπινη σχέση είναι η προσαρμογή στην προσωπικότητα του άλλου, κάτι που ισχύει από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου, δηλαδή το σύνολο των ψυχο-πνευματικών ιδιοτήτων και γνωρισμάτων . που απαρτίζουν την ιδιαιτερότητά του, εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς, ανάλογα με την δυναμική, τα συναισθήματα και, κυρίως, την ιδιοσυγκρασία του —τον τρόπο δηλαδή που το σώμα ενός ατόμου εκδηλώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, οι άνθρωποι ταξινομούνται στους εξής τέσσερις τύπους:
1) τον εύθυμο Ι ανοιχτόκαρδο, 2) τον μελαγχολικό, 3) τον οξύθυμο ή χολερικό και 4) τον φλεγματικό.
Ο Εύθυμος Ι Ανοιχτόκαρδος τύπος είναι άτομο εξωστρεφές, ζωντανό, ευχάριστο και αισιόδοξο. Ο τύπος αυτός είναι αναγνωρίσιμος από την όρθια στάση του σώματός του, το ευθυτενές βλέμμα, τις ζωντανές κινήσεις, την εκφραστικότητα του λόγου του, την κοινωνικότητα, την φιλικότητα και, πάνω απ' όλα, την τάση του να μην επιβαρύνει τον άλλον με τα προσωπικά του προβλήματα. Το άτομο που ανήκει στον τύπο αυτόν, λόγω της ευγλωττίας του σώματός του αλλά και του γενικότερου τρόπου συμπεριφοράς του, διευκολύνει την πορεία μιας συζήτησης και είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτο από τον συνομιλητή του ή από κάποιον που θέλει να διαπραγματευτεί μαζί του Ο Μελαγχολικός τύπος είναι άτομο πλούσιο σε συναισθήματα, ευαίσθητο, ευάλωτο, εσωστρεφές, με τάση απομόνωσης και έλλειψη αυτοπεποίθησης. οι κινήσεις του είναι περιορισμένες, το σώμα του «μαζεμένο», με κλίση προς τα εμπρός. Αποφεύγει την άμεση επαφή με τα μάτια, έχει την τάση να κοιτά χαμηλά, έχει συνήθως τα χέρια του κοντά στο σώμα και απεχθάνεται τις ανοικτές θέσεις.
Ο Οξύθυμος Ι Χολερικός τύπος είναι πλούσιος σε παρορμητικές κινήσεις, που έχουν όριο την επιθετικότητα. Εκφράζεται με ανοικτές στάσεις του σώματος, οι οποίες όμως αποπνέουν ανησυχία και δεν φημίζονται για την αρμονία τους. Το θερμόαιμο άτομο είναι σχεδόν σε μόνιμη ένταση και μάλιστα με συχνή εναλλαγή συναισθημάτων.
Τέλος, ο Φλεγματικός τύπος είναι άτομο που αντιμετωπίζει τα πράγματα με ψυχραιμία και αυτοσυγκέντρωση. Με καθαρά εσωστρεφή χαρακτηριστικά, χειρίζεται τις καταστάσεις με ψυχρό και εξωτερικά ασταθή τρόπο. οι ώμοι του συνήθως «κρέμονται» και τα χέρια του δεν απομακρύνονται εύκολα από το σώμα του. Έχει αργό, ήρεμο βηματισμό και δίνει την εντύπωση ότι στηρίζεται 100% στις δυνάμεις του. Το βλέμμα του είναι μονίμως στοχαστικό, αλλά και φοβισμένο, η φιλοσοφία του απλή, οι δε φιλοδοξίες του συγκρατημένες. Ωστόσο, λόγω της ψυχρότητάς του, το άτομο αυτό μπορεί να γίνει και λίαν επικίνδυνο.
ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
- Μιλάτε στον κόσμο. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από μια ευχάριστη κουβέντα.
- Γελάτε στους άλλους. Αυτό απασχολεί μόνου τέσσερις μυς του προσώπου σας, αντί για 72 όταν θυμώνετε.
- Φωνάζετε τους άλλους με το όνομά τους. Είναι η καλύτερη μουσική στο αυτί τους.
- Να είστε φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσετε- Φίλους αποκτά κανείς μόνον όταν είναι ο ίδιος φιλικός.
- Δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον για τους άλλους. Θα σας αρέσει ο καθένας αν δοκιμάσετε.
- Να είστε γενναιόδωρος στην ανταμοιβή και προσεκτικός στην κριτική.
- Λαμβάνετε υπ' όψιν σας τα συναισθήματα των άλλων. Σε μια αντιπαράθεση υπάρχουν τρεις πλευρές: η δική σας, του άλλου και η σωστή.
- Να είστε εξυπηρετικός. Στην ζωή αυτό που μετρά περισσότερο είναι τί κάνουμε για τους άλλους.
- Μάθετε να έχετε εμπιστοσύνη στον κόσμο- Πάνω στην εμπιστοσύνη κτίζονται οι πιο μόνιμες ανθρώπινες σχέσεις.
- Προσθέστε στα όσα προηγούνται μια καλή δόση χιούμορ, μια μεγάλη δόση υπομονής, μια σταγόνα σεμνότητας και σίγουρα ποτέ δεν θα βγείτε χαμένος.
ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
1. Αν το άνοιξες, κλείστο
2. Αν το άναψες, σβήστο
3. Αν το ξεκλείδωσες, κλείδωσέ το
4. Αν το έσπασες, παραδέξου το
5. Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι, φώναξε κάποιον που μπορεί
6. Αν το δανείστηκες, επίστρεψέ το
7. Αν αξίζει, πρόσεχέ το
8. Αν τα έκανες μούσκεμα, στέγνωσέ τα
9. Αν ανήκει σε άλλον, ζήτησε άδεια για να το χρησιμοποιήσεις
10. Αν πας μπροστά, μάθε να πηγαίνεις και πίσω
11. Αν δεν γνωρίζεις κάτι, παράτα το
12. Αν δεν είναι η δουλειά σου, μην κάνεις ερωτήσεις