Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Πώς θα μεγαλώσεις καλά παιδιά με 6 συμβουλές ψυχολόγων του Χάρβαρντ

Η ανατροφή παιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση και η έλευση της τεχνολογίας δεν το έχει διευκολύνει. Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και είναι σημαντικό να τα εξοπλίσουν με τα πιο αξιόλογα εφόδια για να βγουν μόνα τους στην κοινωνία και να ζήσουν ως αυτόνομοι ενήλικες.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ μελέτησαν τις βασικές αρχές της ανατροφής των παιδιών και υποστηρίζουν ότι πολλά από αυτά σχετίζονται με τη διδασκαλία της ευγένειας και της ενσυναίσθησης στα παιδιά.

Έξι βασικές αρχές που πιστεύουν ότι είναι κρίσιμες όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών:

1. Να περνάς ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σου

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να περνάς χρόνο με τα παιδιά. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ πιστεύουν ότι αυτό είναι το θεμέλιο για την ανατροφή ενός παιδιού. Είναι σημαντικό να ακούτε τα παιδιά και να τους κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου σχετικά με το πώς βλέπουν τον εαυτό τους σε σχέση με το σπίτι, το σχολείο και πολλά άλλα. Είναι σημαντικό να ακούτε τι έχουν να πουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς το παιδί σας είναι μοναδικό και μπορείτε να του διδάξετε πώς να δείχνει φροντίδα και ενδιαφέρον για ένα άλλο άτομο.

2. Έχει σημασία να μιλάς στο παιδί σου και να του λες ότι το αγαπάς

Είναι σημαντικό τα παιδιά να λαμβάνουν ξεκάθαρα το μήνυμα όταν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «Αν και οι περισσότεροι γονείς και φροντιστές λένε ότι η φροντίδα των παιδιών τους είναι κορυφαία προτεραιότητα, συχνά τα παιδιά δεν ακούν αυτό το μήνυμα». Φροντίστε να τους το εξηγήσετε, ώστε να καταλάβουν τη σημασία του να νοιάζονται.

3. Δείξε στο παιδί σου πώς να λύνει τα προβλήματά του

Μπορείτε να τους βοηθήσετε να λάβουν αποφάσεις προσπαθώντας να εντοπίσουν τη ρίζα του προβλήματος και βοηθώντας τους να το διορθώσουν. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας θέλει να εγκαταλείψει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, ζητήστε του να εντοπίσει τον λόγο για τον οποίο το θέλει και, στη συνέχεια, συνεργαστείτε μαζί του για να δείτε εάν αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Προσπαθήστε να διερευνήσετε εάν η διακοπή λύνει το πρόβλημα. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν επίσης πώς οι άλλοι άνθρωποι επηρεάζονται από τη λήψη των αποφάσεών τους.

4. Μάθε του να βοηθά, να είναι γενναιόδωρο και χρήσιμο

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια να εκφράζουν ευγνωμοσύνη είναι πιο πιθανό να είναι χρήσιμοι, γενναιόδωροι, συμπονετικοί και να συγχωρούν – και είναι επίσης πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι και υγιείς, σημείωσαν οι ερευνητές. Προσθέτουν ότι οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εμφυσήσουν τη συνήθεια να βοηθούν τους άλλους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι οι γονείς δεν πρέπει να επαινούν τα παιδιά για κάθε ευγενική πράξη αλλά πρέπει να επιβραβεύουν την «καλή» συμπεριφορά μόνο με φειδώ. Οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς «μόνο να επαινούν τις ασυνήθιστες πράξεις καλοσύνης».

5. ’Ελεγξε τα καταστροφικά συναισθήματα του παιδιού σας

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά να περιηγηθούν στα αρνητικά τους συναισθήματα και να παραμείνουν εστιασμένα στο να είναι άτομα που νοιάζονται. Το να θέτεις ξεκάθαρα όρια είναι πολύ σημαντικό για έναν γονιό και θα καταλάβουν ότι το ίδιο οριοθετούνται και τα θετικά συναισθήματα όπως η αγάπη, η συμπόνοια και η ανησυχία για την ασφάλειά τους.

6. Βάλτα μέσα στην κοσμοθεωρία σου

«Σχεδόν όλα τα παιδιά συμπάσχουν και νοιάζονται για έναν μικρό κύκλο οικογενειών και φίλων», λένε οι ερευνητές. Αν και μπορεί να είναι φυσικό να νοιάζεστε για τους γύρω σας, είναι σημαντικό να νοιάζεστε για άτομα που βρίσκονται κοινωνικά, πολιτιστικά και ακόμη και γεωγραφικά εκτός των κύκλων τους. Η έκθεση μέσω του ταξιδιού, η γνωριμία με νέους ανθρώπους και η αγκαλιά νέων πολιτισμών μπορεί να συμβάλει στη διεύρυνση της κοσμοθεωρίας τους και στην εξάλειψη των προκαταλήψεων που μπορεί να έχουν διαμορφωθεί.

Οι γονείς μπορούν επίσης να δείξουν παραδείγματα ανθρώπων που επιδεικνύουν ενσυναίσθηση και καλοσύνη στις ειδήσεις και την ψυχαγωγία, για να τονίσουν τη σημασία του να είσαι ευγενικός με τους άλλους. «Το να μεγαλώνεις ένα παιδί με φροντίδα, σεβασμό, ηθική είναι και ήταν πάντα σκληρή δουλειά. Αλλά είναι κάτι που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε. Και καμία δουλειά δεν είναι πιο σημαντική ή τελικά πιο ανταποδοτική», αναφέρει η μελέτη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...