Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Αβραμόπουλος: Οι επιθέσεις στην Ευρώπη αφύπνισαν πολλά κράτη μέλη

Ελλάδα

Στην εφημερίδα «Le Monde» για την τρομοκρατία μίλησε ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας:

Έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και οκτώ μήνες μετά από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνειδητοποιήσει τις διαστάσεις του φαινομένου της τρομοκρατίας, και η αντίδραση της υπήρξε πολύ πιο γρήγορη.

Το ζήτημα της τρομοκρατίας βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Εκτός από το να λαμβάνονται αποφάσεις, ζητούμενο είναι να διασφαλίζεται η άμεση εφαρμογή τους, καθώς η απειλή της τρομοκρατίας παραμένει σημαντική.

Η ενίσχυση της συνεργασίας απέφερε, εδώ και έναν χρόνο, περίπου 4.000 αναφορές για μαχητές με προέλευση την Ευρώπη, από τους οποίους 2.500 σε ζώνες συγκρούσεων, και περίπου 9.000 αναφορές για άτομα που είναι ύποπτοι για ριζοσπαστικοποιηση.

"Δεν μπορώ να κατηγορήσω όσους παραμένουν σκεπτικοί, ωστόσο οι επιθέσεις πραγματικά αφύπνισαν πολλά κράτη μέλη," δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών, τομέας στον οποίο εντοπίστηκαν σημαντικές ελλείψεις μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

«Υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση και βούληση για την ανταλλαγή τους», υπογραμμίζει ο κ Αβραμόπουλος. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (ECTC) βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ενίσχυσης εντός τους πλαισίου της Europol, και πρόκειται να εξελιχθεί σε "πλατφόρμα αριστείας" που θα παρέχει αναλύσεις και επιχειρησιακή υποστήριξη, θα συντονίζει την ανταλλαγή πληροφοριών και θα αναλαμβάνει τον σχεδιασμό κοινών επιχειρήσεων.

Η ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων αποτελεί επίσης μια από τις αξιοσημείωτες βελτιώσεις. Η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων αποτελεί πλέον κανόνα στα hotspots. «Στόχος μας είναι η πραγματοποίηση συστηματικών ελέγχων», σημειώνει ο κ Αβραμόπουλος. Οι εμπειρογνώμονες της Europol, της Eurojust και της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (πρώην Frontex) θα συνεργάζονται πλέον με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών σε θέματα ασφάλειας.

Καταγραφή ταξιδιωτών τρίτων χωρών που δεν έχουν υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης
Το ΕΤΙΑS (Ευρωπαϊκό Συστήμα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου), ένα νέο σύστημα καταγραφής όλων των υπηκόων τρίτων χωρών που μπορούν να ταξιδεύουν προς την Ευρώπη χωρίς υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το 2020. "Το ΕΤΙΑS έρχεται να καλύψει τις υφιστάμενες ελλείψεις πληροφοριών», τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

Το «μεγάλο παζλ», που περιγράφει ο Ευρωπαίος Επίτροπος πρέπει να ολοκληρωθεί, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Επιτροπής, των Κρατών Μελών και του Κοινοβουλίου δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Περιλαμβάνει ακόμα πρωτοβουλίες που αφορούν στην απόκτηση και κατοχή όπλων, τις κυρώσεις κατά των τρομοκρατών και όσους τους υποστηρίζουν επιχειρησιακά και οικονομικά. Ο συστηματικός έλεγχος των Ευρωπαίων πολιτών στα σύνορα βρίσκεται επίσης σε διαπραγμάτευση.

Ο κ. Αβραμόπουλος συνεχίζει επίσης τον διάλογο με τις μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης. Η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, οι κίνδυνοι της κυβερνοτρομοκρατίας και η υποστήριξη των προσπαθειών για τον εντοπισμό των «μοναχικών λύκων» αποτελούν τα ζητήματα των προσεχών ετών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Harrods: «Συγγνώμη» για τους βιασμούς που καταγγέλλεται πως διέπραξε ο Αλ Φαγέντ

Τα πολυκαταστήματα πολυτελείας Harrods του Λονδίνου ζήτησαν συγγνώμη σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην ιδιοκτήτης τους, ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μοχάμεντ...

Φόρτωση άρθρων...