Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Spiegel» από την κατοικία του στην Πενσιλβάνια, ο τούρκος κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν υπερασπίζεται τον εαυτό του έναντι της κατηγορίας που εξαπέλυσε εναντίον του ο πρόεδρος της Τουρκίας, που είπε ότι ο ιμάμης ήταν πίσω από το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα. Μεταξύ άλλων, ο Γκιουλέν ισχυρίζεται ότι η εξουσία έχει δηλητηριάσει τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Είμαι διατεθειμένος να καταθέσω ενώπιον διεθνούς επιτροπής. Αν διαπιστώσει ότι είμαι ένοχος, τότε θα πάω στον θάλαμο εκτέλεσης. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί, γιατί δεν έχω κάνει τίποτα» λέει ο Γκιουλέν.

Ο 75χρονος ιμάμης βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής τις τελευταίες ημέρες, με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει ότι ο Γκιουλέν και το κίνημά του ήταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο ιεροκήρυκας ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, λόγω των πολλών εχθρών του στην Τουρκία. Η οργάνωσή του, που ονομάζεται Hizmet, διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο δίκτυο σχολείων, επιχειρήσεων και μέσων μαζικής ενημέρωσης και αντιμετωπίζεται σαν μια τρομοκρατική οργάνωση από τους ανθρώπους του Ερντογάν.



«Ηταν φτωχός και τώρα ζει σε παλάτια»
 

Οι κατηγορίες του Ερντογάν είναι σοβαρές και ο Γκιουλέν θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το κίνημά του. Επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση με το πραξικόπημα και ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν αγγίζει την παραφροσύνη. «Εχω ήδη πει πολλές φορές ότι είμαι ενάντια σε κάθε μορφή βίας όταν πρόκειται για την επίτευξη πολιτικών στόχων» λέει. Ο Γκιουλέν προσθέτει ότι υποστηρίζει τη δημοκρατία στην Τουρκία. «Απορρίπτω τα στρατιωτικά πραξικοπήματα» τονίζει με έμφαση ο ιμάμης.

Κατά τη διάρκεια της ανόδου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Γκιουλέν και ο Ερντογάν ήταν σύμμαχοι, ενωμένοι από τη βαθιά ισλαμική πίστη τους. Σήμερα περιφρονούν ο ένας τον άλλον. Οταν έφυγε στην εξορία, ο Γκιουλέν κάλεσε τους υποστηρικτές του να αναλάβουν την εξουσία στην Τουρκία διεισδύοντας σε κρατικούς θεσμούς. Η κυβέρνηση Ερντογάν αντέδρασε εκδίδοντας ένταλμα για τη σύλληψή του.

Επί χρόνια, ο Ερντογάν πιστεύει ότι ο Γκιουλέν προσπαθεί να αμφισβητήσει την εξουσία του. Ο Γκιουλέν, εν τω μεταξύ, πιστεύει ότι ο πάλαι ποτέ φίλος του έχει γίνει ένας τύραννος με στόχο την εξάλειψη κάθε αντιπολίτευσης. «Ο Ερντογάν είναι τόσο πεινασμένος για εξουσία που πιστεύει ότι έτσι είναι όλοι» λέει ο Γκιουλέν. «Ο Ερντογάν προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια και τώρα ζει σε παλάτια. Η επιτυχία και η εξουσία τον έχουν δηλητηριάσει» τονίζει ο ιμάμης.



«Οι Αμερικανοί δεν θα με παραδώσουν χωρίς αποδείξεις»
 

O Γκιουλέν υπαινίσσεται ότι μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν ο οποίος σκηνοθέτησε το πραξικόπημα προκειμένου να ενισχυθεί η δύναμή του. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε το πραξικόπημα «δώρο του Αλλάχ», μια χρυσή ευκαιρία για να προβεί σε εκκαθάριση του στρατού. Αλλά ο Γκιουλέν λέει ότι έχει εκπλαγεί από την ασυνήθιστη πορεία του πραξικοπήματος. Του φαίνεται περίεργο που οι στασιαστές δεν εξάλειψαν την πολιτική ηγεσία από την αρχή. Στην πραγματικότητα, ο Γκιουλέν εξυφαίνει τη δική του θεωρία συνωμοσίας εναντίον του Ερντογάν. Αλλά δεν έχει καμία απόδειξη.

«Σε αυτή τη σύγκρουση είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιος λέει ψέματα από εκείνον που λέει την αλήθεια, ή ακόμα και τη μισή αλήθεια. Η τουρκική εσωτερική πολιτική είναι γεμάτη ίντριγκες, προπαγάνδα και συγκρούσεις για την εξουσία. Αλλά μια επίσκεψη στον Γκιουλέν δεν δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι ένα είδος εγκεφάλου τρομοκρατίας ή πραξικοπηματίας. Παρ' όλα αυτά, είναι αδύνατο να είσαι σίγουρος. Σε τέτοιες περιστάσεις είναι δύσκολο να πεις τι είναι πραγματικό και τι σκηνοθετημένο» σχολιάζει το «Spiegel».

Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Ο Ερντογάν απαιτεί από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν αλλά δεν έχει καταθέσει ακόμα επίσημο αίτημα, και ο Γκιουλέν δεν πιστεύει ότι θα εκδοθεί. Ο Ερντογάν δεν έχει κανένα στοιχείο να δείξει στους Αμερικανούς, λέει. «Το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ λειτουργεί. Οι Αμερικανοί δεν θα με παραδώσουν αν δεν υπάρχει κατηγορητήριο με αποδείξεις» τονίζει ο Γκιουλέν.