Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τις προκλήσεις της η Αγκυρα κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από τη μία πλευρά ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα για τη σημαία της Κύπρου, ενώ ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επανέφερε σε ομιλία του το θέμα των βραχονησίδων υποστηρίζοντας ότι τα μικρά νησιά του Αιγαίου κατέχονται από την Ελλάδα.

«Θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;» είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 βραχονησίδες, θα τις πάρουμε πίσω;

Και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον επικεφαλής του κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατάφερε να σύρει στον εθνικιστικό διαγωνισμό ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος με δηλώσεις του για τη σημαία της Κύπρου προκαλούσε για μία ακόμα φορά καθώς την αμφισβητούσε, ενώ έκανε λόγο για «αίμα Τούρκων ηρώων στο νησί», ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επανέφερε σε ομιλία του το θέμα των βραχονησίδων υποστηρίζοντας ότι τα μικρά νησιά του Αιγαίου κατέχονται από την Ελλάδα.

«Θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;» είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους βουλευτές του κόμματος του θέτοντας το ερώτημα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; Είναι, λένε (σ.σ. η τουρκική κυβέρνηση). Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;» αναρωτήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ερντογάν έθεσε θέμα με τη σημαία της Κύπρου -«Εχει χυθεί αίμα ηρώων μας στο νησί»

Επίθεση στην Κύπρο έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, θέτοντας συγκεκριμένους όρους για επίλυσή του αλλά ανοίγοντας και θέμα... κυπριακής σημαίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Κύπρο, αναφέροντας ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια "ΠΔΒΚ". Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Ετσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στην τοποθέτησή του στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο ζήτησε, όπως είπε, διμερή και πολυμερή συνάντηση

«Ομως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει», είπε ακόμη ο Ερντογάν.