Δέκα νεκροί και 21 τραυματίες, εκ των οποίων τρεις σε σοβαρότερη κατάσταση, είναι ο επίσημος απολογισμός από την χθεσινή ένοπλη επίθεση στο εμπορικό κέντρο «Olympia» του Μονάχου και το ταχυφαγείο απέναντι από αυτό.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με το Ελληνικό Προξενείο.

Μεταξύ των δέκα νεκρών συμπεριλαμβάνεται και ο δράστης ο οποίος εικάζεται ότι αυτοκτόνησε, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί και πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Πρόκειται για 18χρονο Ιρανογερμανό, ο οποίος ζούσε πάνω από δύο χρόνια στο Μόναχο και δεν είχε απασχολήσει την αστυνομία στο παρελθόν.

Νωρίτερα εντοπίστηκε και το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε. Το σακίδιο που έφερε δεν περιείχε εκρηκτικά, ωστόσο είχε μαζί του αρκετές σφαίρες.

Ο Πρόεδρος της Αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους 'Αντρε, απέφυγε να πει αν επρόκειτο για περίπτωση «αμόκ ή τρομοκρατική ενέργεια».

Διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», αλλά θα διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις.

Για τις συνθήκες θανάτου του ενός εκ των δραστών, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι αυτοπυροβολήθηκε όταν περικυκλώθηκε από αστυνομικούς.

Κάποιοι άλλοι μάρτυρες λένε ότι ο ένας δράστης όταν πυροβολούσε φώναζε «είμαι Γερμανός».

Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως σήμερα είναι η πέμπτη επέτειος του μακελειού στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, χωρίς ωστόσο να το συνδέουν οι αρχές.

Νωρίτερα συναγερμός σήμανε στο Μόναχο όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εντός εμπορικού κέντρου στη συνοικία Moosach.

 

Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός Muencher Abendzeitung κάνει λόγο για τουλάχιστον 15 νεκρούς, ενώ η γερμανική NTV αναφέρει ότι δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο αποτυπώνουν τις στιγμές πανικού, καθώς άνθρωποι καταγράφονται να τρέχουν μακριά από το κτίριο που λέγεται ότι βρίσκεται ακόμα ο ένοπλος

Η αστυνομία του Μονάχου στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter επιβεβαίωσε πως σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο εμπορικό κέντρο OEZ, καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν το σημείο.

Πληροφορίες κάνουν λόγο μόνο για έναν ένοπλο, ενώ λέγεται πως υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι σε καταστήματα του εμπορικού με τη γερμανική αστυνομία να καλεί όσους βρίσκονται ακόμα εντός του κτιρίου να βρουν καταφύγιο.

Αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ δήλωσε πως «ο ένοπλος έτρεξε προς το μετρό και η αστυνομία τον αναζητά. Δεν έχω περιγραφή του ενόπλου. Δεν ξέρω πόσοι νεκροί υπάρχουν. Κάποιοι λένε ότι είναι περίπου 15».

Εντούτοις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται πληροφορίες της γερμανικής αστυνομίας υπάρχει ένας νεκρός και δέκα τραυματίες.

Εκπρόσωπος του εμπορικού κέντρου δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα».