Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο καλύτερος φίλος του Ισραήλ

Πολιτική

Μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «σπουδαίο φίλο του Ισραήλ», ο 71χρονος Ρεπουμπλικανός τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ «με την πρώτη ευκαιρία».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενθουσιασμένος και χαμογελαστός σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, απευθύνθηκε στον Τραμπ αποκαλώντας τον «φίλο» και εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνεργασία μαζί του θα είναι στενή, προβλέποντας ότι θα προωθηθεί η σχέση των δύο χωρών, παρότι οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν μόλις μία συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Βέβαια, κατά τη συνομιλία τους στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού για την ομιλία του στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, ο Τραμπ φρόντισε να καθησυχάσει τον Νετανιάχου με τη στάση του σχετικά με το παλαιστινιακό.

«Στεκόμαστε μαζί απέναντι στους εχθρούς, όπως το Ιράν, που είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν το Ισραήλ και τους πολίτες του, μαζί θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Αμερικής και του Ισραήλ», είχε πει ο Τραμπ, ο οποίος σύμφωνα με το επιτελείο του «αναγνώρισε ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού εδώ και 3.000 χρόνια».

Η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ δε θα μπορούσε να μην επανέλθει με την εκλογή του 71χρονου, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου του, Ντέιβιντ Φρίντμαν, στην Jerusalem Post «οι Ισραηλινοί στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ θα βρουν ένα φίλο που δεν είχε υπάρξει ξανά για το κράτος Ισραήλ».

Όπως τόνισε ο Φρίντμαν, ο οποίος λέγεται ότι βρίσκεται ανάμεσα στους πιο πιθανούς υποψηφίους για την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, «η έχθρα που υπήρξε μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα θα εξαφανιστεί τελείως με την προεδρία Τραμπ».

Προέβλεψε δε, ότι το επίπεδο φιλίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ πρόκειται να αυξηθεί «και θα βελτιωθεί όσο ποτέ».

Έπειτα από την πρόθεση εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, λοιπόν, οι προσδοκίες Ισραηλινών αξιωματούχων είναι μεγάλες, με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, να δηλώνει ότι η εκλογή του Τραμπ είναι η απόδειξη ότι οι ΗΠΑ «είναι η σπουδαιότερη δημοκρατία».

Σε ανακοίνωσή του, μάλιστα, τόνισε πως το Ισραήλ «ο σημαντικότερος εταίρος σας, στέκεται στο πλευρό σας σαν φίλος και εταίρος», ώστε οι προκλήσεις να γίνουν ευκαιρίες.

Από την άλλη, ο Ναφταλί Μπενέτ υπουργός Παιδείας και επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος του Ισράηλ, «Εβραϊκός Οίκος», δεν έχασε ευκαιρία να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας πως η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου είναι μία ευκαιρία για να απομακρυνθεί για πάντα η επιδίωξη της επίλυσης δύο κρατών.

«Η νίκη του Τραμπ είναι μία ευκαιρία για το Ισραήλ να ανακληθεί άμεσα η ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους στο κέντρο της χώρας, η οποία θα έβλαπτε την ασφάλεια», δήλωσε ο Μπενέτ προσθέτοντας πως «η εποχή του παλαιστιανικού κράτους έχει τελειώσει».

Την ίδια στιγμή, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Αμύνης, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος έσπευσε να δεσμευτεί ότι «θα διασφαλιστεί και θα ενισχυθεί η ειδική σχέση και η θαρραλέα φιλία ανάμεσα στις δύο χώρας και θα εργαστεί για να ενισχυθούν οι αξίες που μοιράζονται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ».

Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο πως η στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ θα είναι σαφώς ευνοϊκότερη σε σχέση με εκείνη του Μπαράκ Ομπάμα, το Κογκρέσο θα παραμείνει υποστηρικτικό, ενώ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος είναι Ευαγγελιστής Χριστιανός, είναι ισχυρός υποστηρικτής του Ισραήλ.

Παρά τα χαμόγελα στην ισραηλινή ηγεσία, οι ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει ο Τραμπ στην πραγματικότητα είναι άγνωστες. Μπορεί να «πάτησε» κάποια «κουμπιά» που λειτούργησαν θετικά στο Ισραήλ, όμως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν η φιλο-ισραηλινή ρητορική του θα μετουσιωθεί.

Όλα αυτά, ενώ ο ηγέτης της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, περιορίζεται στο να εκφράζει την ελπίδα ότι η ειρήνη θα επιτευχθεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ολλανδία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης συνελήφθη

Μια ακόμη φονική επίθεση με μαχαίρι συγκλονίζει την Ευρώπη, αυτή τη φορά στην Ολλανδία. Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε δεύτερο στο ολλανδικό λι...

Φόρτωση άρθρων...