Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Μέχρι ποια ώρα πρέπει να κοιμηθείτε το βράδυ προκειμένου να αποφύγετε προβλήματα ψυχικής υγείας

Ευ ζην

Έρευνα διαπιστώνει ότι ο ύπνος πολύ αργά το βράδυ είναι επιζήμιος για την ψυχική σας υγεία. Το να πηγαίνετε για ύπνο μέχρι τη 1 τα ξημερώματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικών παθήσεων, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Psychiatry Research».

Οι ερευνητές συνέκριναν την φυσική τάση του σώματός σας να κοιμάται μια συγκεκριμένη ώρα, γνωστή ως χρονότυπο (chronotype), με τις πραγματικές συνήθειες ύπνου σχεδόν 74.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Διαπιστώσαμε ότι ότι το να ξενυχτάτε δεν είναι καλό για την ψυχική σας υγεία», εξήγησε σε δήλωσή του ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Jamie Zeitzer, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford.

Από τους συμμετέχοντες, 19.065 αναγνωρίστηκαν ως πρωινοί τύποι, 6.844 ως βραδινοί τύποι και 47.979 ως κάπου στη μέση. Οι νυχτερινοί τύποι που ευθυγραμμίστηκαν με τον χρονότυπό τους ήταν 20% έως 40% πιο πιθανό να διαγνωστούν με κάποια ψυχική διαταραχή, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να συνδέονται με το πρόβλημα του «νου μετά τα μεσάνυχτα», σύμφωνα με την οποία το να παραμένουμε ξύπνιοι μετά τα μεσάνυχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρορμητικών και επιβλαβών συμπεριφορών.

Οι ειδικοί συνιστούν 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ο Zeitzer συμβουλεύει όσους ξενυχτούν να προσπαθήσουν να υιοθετήσουν μια πιο πρωινή ρουτίνα για να αλλάξουν τα πρότυπα ύπνου τους.

Η Dr. Indira Gurubhagavatula, καθηγήτρια ιατρικής του ύπνου του Πανεπιστημίου της Pennsylvaniaμια, επισήμανε ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη του Zeitzer. «Ο τρόπος με τον οποίο οι ερευνητές αποφάσισαν ποιος είναι πρωινός ή βραδινός τύπος προέκυψε από μια μόνο ερώτηση», δήλωσε η Gurubhagavatula, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποια συμπτώματα στα πόδια μπορεί να είναι σημάδια καρδιακής πάθησης και διαβήτη

Ένας ειδικός αποκάλυψε μερικά από τα προειδοποιητικά συμπτώματα στα πόδια που πρέπει να προσέξετε, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν σοβαρές παθήσεις (καρδιαγγειακά, διαβήτης). Αν γι...

Φόρτωση άρθρων...