Ένα απλό συμπλήρωμα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη χωρίς φάρμακα. Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα που μπορούμε να βρούμε παντού και ήδη λαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Εκτός από την ευεργετική επίδραση στη χοληστερόλη, ταυτόχρονα να βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη, στη μείωση της φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης.

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «The American Journal of Clinical Nutrition» αποκάλυψε τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου συμπληρώματος, σε όσους διατρέχουν γενετικό κίνδυνο για αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, συμπλήρωμα γνωστό για τα οφέλη του στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και των συμπτωμάτων του διαβήτη, είναι μια δημοφιλής επιλογή για άτομα με γνώσεις υγείας, με περίπου το 8% των ανθρώπων να λαμβάνουν τακτικά τις κάψουλες.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια δείχνει ότι τα άτομα που έχουν γενετική τάση προς την υψηλή χοληστερόλη θα μπορούσαν να δουν σημαντικές βελτιώσεις προσθέτοντας αυτά τα συμπληρώματα στην καθημερινότητά τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 441.000 άτομα για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο πρόβλεψης για διάφορες κατηγορίες χοληστερόλης, όπως η ολική χοληστερόλη, η «κακή» LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και η «καλή»-HDL χοληστερόλη HDL.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι χρήστες συμπληρωμάτων ιχθυελαίου παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων από τα προβλεπόμενα, ιδίως στην τιμή της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής γενετικής, Kaixiong Ye, σημείωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η εξέταση του τρόπου ζωής θα βελτιώσει τη γενετική πρόβλεψη. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν επίσης ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να εξουδετερώσουν τη γενετική προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη».

Βελτιώνουν και την HDL χοληστερόλη

Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια απειλή για το σώμα, προκαλώντας τη σκλήρυνση των αρτηριών και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης (οικογενής υπερχοληστερολαιμία) η λήψη ιχθυελαίου σχετίζεται με μια στροφή προς πιο ένα υγιές προφίλ λιπιδίων.

Επίσης, η έρευνα εξέτασε τον αντίκτυπο του ιχθυελαίου στη HDL χοληστερόλη, αποκαλύπτοντας ότι αυτά τα συμπληρώματα είναι ευεργετικά για την ενίσχυση της λεγόμενης «καλής» χοληστερόλης.

Ενώ η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 86 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες -περίπου 1 στους 4- έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Εκατομμύρια ακόμη κινδυνεύουν να αναπτύξουν υψηλή χοληστερόλη λόγω ποικίλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου ενός που δεν μπορούν να ελέγξουν: τα γονίδια. Για τα άτομα των οποίων οι οικογένειες έχουν ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, τα ευρήματα της μελέτης προσφέρουν μια άλλη δυνατότητα να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας τους.

Οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων ως προσθήκη σε μια καλή διατροφή, παρόλο που ακόμη και άτομα που τρώνε σωστά μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη σε αυτό το θρεπτικό συστατικό.