Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

100 εκατ. ευρώ τα "φέσια" της Μαρινόπουλος σε 14 εισηγμένες (λίστα)

Οικονομία

Τα 100 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα «φέσια» της Μαρινόπουλος σε 14 εισηγμένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο των τροφίμων, σύμφωνα με επιστολές που έστειλαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο "Ελεύθερος Τύπος" σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απαιτήσεις αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του τζίρου των εισηγμένων.

Επιπλέον, αν και οι περισσότερες έχουν λάβει μέτρα προστασίας για ενδεχόμενο πιστωτικό κίνδυνο από την αλυσίδα Μαρινόπουλος, ορισμένες δεν έχουν υλοποιήσει ενέργειες προφύλαξης.

Οι εισηγμένες, λοιπόν, απαντώντας σε ερώτημα που τους έθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρέχουν διευκρινίσεις σχετικά με τα ποσά που τους χρωστά η Μαρινόπουλος:

1) Απαιτήσεις ύψους 28,6 εκατ. ευρώ έως τις 31/5/2016 έχει από την άλλοτε κραταιά αλυσίδα σούπερ μάρκετ ο όμιλος MIG, μέσω των εταιριών ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Vivartia και SingularLogic. Αναλυτικά, η Δέλτα ανέφερε ότι το ύψος των απαιτήσεών της φτάνει τα 18,7 εκατ. ευρώ, η Μπάρμπα Στάθης έχει «λαμβάνειν» 7,7 εκατ. ευρώ, η Vivartia 0,9 εκατ. ευρώ και η SingularLogic 1,3 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, για τις απαιτήσεις έχουν προσκομισθεί επιταγές ύψους 27,2 εκατ. ευρώ, καθώς και πρόσθετες επιταγές εγγυήσεων ύψους 6,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι σχηματισθείσες προβλέψεις ανέρχονται σε 4,4 εκατ. ευρώ.

2) Η Creta Farms γνωστοποίησε ότι τα χρέη της Μαρινόπουλος προς αυτήν ανέρχονται σε 8,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο το ποσό του 0,5 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένο. Συμπλήρωσε δε ότι η εταιρία έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των εν λόγω απαιτήσεων. Μάλιστα, η εταιρία των αδελφών Δομαζάκη έχει εκπονήσει και υλοποιεί σχέδιο ανάπτυξης του κύκλου εργασιών της, το οποίο δεν περιλαμβάνει πωλήσεις στη Μαρινόπουλος, αλλά εστιάζει σε μικρά σημεία πώλησης, λοιπά κανάλια διανομής, εξαγωγές προϊόντων κ.λπ.

3) Η Καραμολέγκος επεσήμανε ότι οι συνολικές άμεσες και έμμεσες απαιτήσεις στις 31/5/2016 ανέρχονταν σε 10,82 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ανέφερε ότι για κάθε χρήση διενεργεί πρόβλεψη για ενδεχόμενες επισφαλείς απαιτήσεις. Με ημερομηνία 31/5/2016 οι συσσωρευμένες προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων της εταιρίας ανέρχονταν στο ποσό των 2,98 εκατ. ευρώ, ενώ αποκάλυψε ότι έχει προχωρήσει σε διακανονισμό οφειλής με την εταιρία για ποσό ύψους 10,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 16,35% του συνολικού κύκλου εργασιών της Καραμολέγκος το 2015 προήλθε από τη Μαρινόπουλος και τις συνδεδεμένες εταιρίες της (EXPRESS, ΞΥΝΟΣ, ΠΕΙΡΑΙΚΟΝ).

4) Στα 4,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ύψος των απαιτήσεων της Νίκας από τη Μαρινόπουλος στις 30/6/2016. Μέρος αυτού του ποσού, περίπου 1 εκατ. ευρώ, έχει αναληφθεί από Εταιρία Πρακτορείας Απαιτήσεων (Factoring). Αυτό σημαίνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος από την αλυσίδα ανέρχεται στα 3,2 εκατ. ευρώ. Σημείωσε, δε, στην επιστολή της ότι δεν έχει σχηματίσει πρόβλεψη για μη είσπραξη του ανωτέρω ποσού, ενώ έχει προβεί σε έκδοση διαταγής πληρωμής επί των σφραγισμένων επιταγών εις χείρας της ύψους 1,36 εκατ. ευρώ.

5) Στην Κρι Κρι η Μαρινόπουλος χρωστά ένα μικρό ποσό, ύψους 5.500 ευρώ. Για ποσό της τάξεως των 5.000 ευρώ έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής. Προς εξασφάλιση της απαίτησης, έχουν εγγραφεί υπέρ της εταιρίας προσημειώσεις υποθήκης επί 20 ακινήτων της Μαρινόπουλος.

6) Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων της Foodlink σε επίπεδο ομίλου από τη Μαρινόπουλος ανέρχεται σε 3,17 εκατ. ευρώ, για το οποίο, όπως σημειώνεται, δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις.

7) Από την πλευρά της, η Κρητών Αρτος έχει συνολικό ύψος των απαιτήσεων από τη Μαρινόπουλος ύψους 0,75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 0,640 εκατ. είναι καλυμμένες με επιταγές που ήδη έχουν σφραγιστεί λόγω μη πληρωμής αυτών. Η εταιρία έχει προβεί ήδη σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και έχει εκδώσει διαταγές πληρωμής καθώς και σχετική μήνυση.

8) Αντίστοιχα, η εταιρία Μύλοι Λούλη ανακοίνωσε ότι η Μαρινόπουλος της χρωστά 360.912,59 ευρώ, οι οποίες αναλύονται σε ανοιχτό υπόλοιπο ποσού 27.180,02 ευρώ και επιταγές εισπρακτέες ύψους 333.732,57 ευρώ.

9) Η Εβροφάρμα σημείωσε πως το συνολικό ύψος των απαιτήσεών της κατά την 30ή/6/2016 ανέρχεται σε 677.939,58 ευρώ και της EXPRESS Μ Α.Ε. σε 40.254,11 ευρώ, για τα οποία δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις.

10) Σε ό,τι αφορά την Μπουτάρης, επισημαίνεται πως θυγατρική εταιρία του ομίλου συνεργάζεται με τη Μαρινόπουλος και το συνολικό ύψος των απαιτήσεών της ανέρχεται στα 152.356,51 ευρώ.

11) Η Κτήμα Λαζαρίδη τονίζει πως η εκκρεμής απαίτηση της εταιρίας από τη Μαρινόπουλος ανέρχεται σε 137.109,52 ευρώ και αναλύεται σε ανοιχτό υπόλοιπο ποσού 36.167,52 ευρώ και επιταγές εισπρακτέες ύψους 100.942 ευρώ.

12) Μεγάλο είναι το άνοιγμα της Μαρινόπουλος προς την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, καθώς το συνολικό ύψος των απαιτήσεών της ανέρχεται σε 7,8 εκατ. ευρώ και αφορά σε οφειλόμενα μισθώματα για τη λειτουργική μίσθωση των 7 εμπορικών ακινήτων. Παράλληλα σημειώνει ότι έχει απαιτήσεις ύψους 17,3 εκατ. ευρώ από εταιρίες στο εξωτερικό που ανήκουν στον ευρύτερο όμιλο Μαρινόπουλου.

13) H Σαράντης ανακοίνωσε ότι το συνολικό ύψος των απαιτήσεών της από την αλυσίδα αγγίζει τα 6,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνει, δε, ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 έχει διακόψει τη συνεργασία της με την εταιρία, την οποία δεν προμηθεύει πλέον με προϊόντα.

14) Τέλος, η Παπουτσάνης υπογράμμισε ότι η συνολική οφειλή της Μαρινόπουλος διαμορφώνεται σε 368.268,39 ευρώ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιατί και πώς μπορεί να γίνει κοσμογονία με τη νέα γενιά τεχνικών έργων στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε χθες το 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2024 και αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι για να δούμε σοβαρά έργα στη χώρα με ιδιωτικά κεφάλαια, πρέπει να προωθ...

ΣΥΡΙΖΑ: Η «αποκαθήλωση» του Κασσελάκη και από την ιστοσελίδα του κόμματος (εικόνα)

Ο έκπτωτος Κασσελάκης, ο οποίος ετοιμάζεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει πια ούτε στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος. Ειδικότερα, όπως ανα...

Έρχεται αύξηση συντάξεων για πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχους – Πόσα χρήματα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα πάρουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμά πως η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5...

Φόρτωση άρθρων...