Σαββάτο
21 Σεπτεμβρίου 2024

Με μακελειό στις γιορτές απειλούν Ευρώπη και Αμερική οι τζιχαντιστές

Πλανήτης

Να βάψει τις εκκλησίες με το αίμα αθώων ανθρώπων απειλεί ο ISIS, που στέλνει εφιαλτικό μήνυμα σε Ευρώπη και Αμερική για νέο αιματοκύλισμα την Πρωτοχρονιά.

Μετά το μακελειό με τους 12 νεκρούς στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, οι τζιχαντιστές επανέρχονται δημοσιεύοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Telegram ονόματα και διευθύνσεις χιλιάδων εκκλησιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και προειδοποιούν ότι θα σπείρουν το θάνατο.

Στο μήνυμα, που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο γκρουπ της ομάδας «Μυστικά των Τζιχαντιστών», ο ISIS καλεί τους οπαδούς του να επιτεθούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και να αφαιρέσουν αδιακρίτως τις ζωές όσων «απίστων» ασπάζονται άλλες θρησκείες.

Ο χρήστης Abu Marya al-Iraqi έγραψε το μήνυμα στα αραβικά, απευθύνοντας κάλεσμα «για αιματηρούς εορτασμούς στο Χριστιανικό Νέο Έτος». Ανακοίνωσε, μάλιστα, τα σχέδια των τζιχαντιστών να αξιοποιήσουν το δίκτυο των μοναχικών λύκων για να μετατρέψουν το χριστιανικό νέο έτος σε «αιματηρή ταινία τρόμου».

Το φρικιαστικό μήνυμα των εξτρεμιστών ισλαμιστών περιελάμβανε ακόμη εγχειρίδια για τη χρήση και την προετοιμασία όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών για τους επίδοξους δράστες.

Ένα μέλος καλούσε χαρακτηριστικά τους «γιους του Ισλάμ» να στοχεύσουν «εκκλησίες, γνωστά ξενοδοχεία, πολυσύχναστες καφετέριες, αγορές και δημόσιους χώρους», δίνοντας λίστα με στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Συναγερμός στην Europol

Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού βρίσκεται η Europol η οποία προειδοποιεί για νέες επιθέσεις στην Ευρώπη, τρεις ημέρες μετά το χτύπημα χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Ελληνική πηγή των ευρωπαϊκών αστυνομικών δυνάμεων δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ότι υπάρχει ανησυχία για νέα τρομοκρατικά «χτυπήματα» σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Η προειδοποίηση εστάλη αρχές Δεκεμβρίου. Γαλλία, Γερμανία, Βρυξέλλες και χώρες της Βόρειας Ευρώπης ήταν ανάμεσα στις χώρες που κατονομάστηκαν. Η Europol ανέφερε πως οι επιθέσεις θα μπορούσαν να σημειωθούν κατά τους εορτασμούς Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς», ανέφερε η πηγή στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Από τις 2 Δεκεμβρίου η Europol είχε αναφέρει ότι η Ευρώπη είναι στόχος τρομοκρατών την περίοδο των εορτών.

Στο σήμα κινδύνου αναφέρονταν πως οι χώρες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία. Επίσης η Europol είχε προειδοποιήσει ότι οι στρατολόγοι του «Ισλαμικού Κράτους» βάζουν στο στόχαστρό τους ευάλωτους πρόσφυγες στην Ευρώπη για να τους ριζοσπαστικοποιήσουν σε μια προσπάθεια να φουντώσουν ακόμη περισσότερο το αντιμεταναστευτικό μένος στη Γηραιά Ήπειρο.

Η έκθεση προειδοποιούσε ότι καθώς το «Ισλαμικό Κράτος» αποδυναμώνεται και υφίσταται ήττες στη Συρία και το Ιράκ, ξένοι μαχητές μπορεί να επιστρέψουν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη συνιστώντας μια μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων μυστικών υπηρεσιών αρκετές δεκάδες άτομα, που λαμβάνουν εντολές απ’ το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και να ετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις», λέει η Europol.

Επιπλέον, έκανε λόγο ότι τρομοκρατικοί πυρήνες ή «μοναχικοί λύκοι» μπορεί να χρησιμοποιήσουν τακτικές που αναπτύχθηκαν στη Συρία και το Ιράκ -περιλαμβανομένων των παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων- για να πλήξουν στόχους στην Ευρώπη.

Δεν αποκλείεται, δε, να χρησιμοποιήσουν στις επιθέσεις τους αυτόματα, όπλα με λεπίδες και οχήματα. Επίσης, ανέφερε ότι το «Ισλαμικό Κράτος» ενδέχεται να εξαπολύσει επιθέσεις κυρίως κατά «μαλακών στόχων» αντί καλύτερα προστατευμένων στόχων όπως εγκαταστάσεις της αστυνομίας, του στρατού και υποδομές.

Άφαντος ο μακελάρης του Βερολίνου

Με τις Αρχές της Γερμανίας και των γειτονικών χωρών να βρίσκονται επί ποδός αναζητώντας τον Ανίς Αμρί, τον Τυνήσιο που καταζητείται για την βάρβαρη επίθεση στο Βερολίνο, περισσότερα στοιχεία για το παρελθόν του βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αναφορές από τη Ρώμη, ο καταζητούμενος είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στην Ιταλία για τέσσερα χρόνια, από το 2011, για εμπρησμό κέντρου υποδοχής στη Λαμπεντούζα πριν εξαφανιστεί.

Δημοσίευμα των αμερικανικών New York Times υποστήριζε, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, πως ο Αμρί βρισκόταν σε άμεση επαφή με την ISIS και πως είχε βρεθεί τουλάχιστον μία φορά σε επικοινωνία με μέλη της μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Οι ίδιες, ακόμη ανεπιβεβαίωτες, αναφορές υποστηρίζουν επίσης πως το όνομά του βρισκόταν στη «μαύρη λίστα» απαγόρευσης επιβίβασης σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ.

Σε βάρος του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η γερμανική αστυνομία τον έχει επικηρύξει με μέχρι 100.000 ευρώ.

Η γερμανική αστυνομία συνεχίζει να διενεργεί έρευνες σε διάφορα σημεία. Χθες το πρωί ερευνήθηκε χώρος φιλοξενίας προσφύγων στο Έμεριχ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε διαμερίσματα στη γερμανική πρωτεύουσα και στο Ντόρτμουντ, όπου εκτιμάται ότι ζούσε ο 24χρονος Άμρι για ένα διάστημα.

Στο Βερολίνο, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε διαμερίσματα στις περιοχές Κρόιτσμπεργκ, Μόαμπιτ και Πρεντσλάουερ Μπεργκ τα ξημερώματα ενώ το απόγευμα η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα σε συρμό τρένου στην νοτιοδυτική πόλη Χάιλμπρον.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα δαχτυλικά αποτυπώματα του νεαρού Τυνήσιου βρέθηκαν στο φορτηγό που έπεσε πάνω σε πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung σημειώνει ότι τα δαχτυλικά αποτυπώματα του Αμρί βρέθηκαν στην πόρτα του οδηγού, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Berliner Zeitung, τα αποτυπώματα του Αμρί βρέθηκαν και στο τιμόνι του φορτηγού.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ πιθανόν» ο Τυνήσιος ύποπτος να είναι ο δράστης της επίθεσης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανίστηκε στο πλευρό του ντε Μεζιέρ στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών, επισήμανε ότι ελπίζει ο δράστης να συλληφθεί σύντομα.

Οι γερμανικές Αρχές βρίσκονται υπό πίεση για το αιματηρό περιστατικό στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση, οι Αρχές δεν έχουν να επιδείξουν καμία σημαντική επιτυχία, σημειώνει η Deutsche Welle.

Ο αντιπρόεδρος των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών ασκεί κριτική κυρίως στις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου διέμενε ο ύποπτος και όπου είχε εκδοθεί η προσωρινή άδεια παραμονής του. Όπως δήλωσε ο Άρμιν Λάσετ, ο ύποπτος είχε σχέσεις με σαλαφιστές, είναι εν δυνάμει τρομοκράτης και παρόλα αυτά αποφυλακίστηκε ενώ προοριζόταν για απέλαση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 21 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα 1937: Εκδίδεται το μυθιστόρημα επικής φαντασίας του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν «Το Χόμπιτ» 1939: Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αρμάντ Καλινέσκου, δολοφονείται από μέλη της Σιδ...

Φόρτωση άρθρων...