Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

«Απόλυτες πολιτικές μπούρδες» όσα λέει η Κομισιόν για την Apple

Πλανήτης

Οργισμένη απάντηση στους αναδρομικούς φόρους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε στην Apple η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Τιμ Κουκ, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα των Βρυξελλών ως «πολιτικές μπούρδες».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιρλανδική εφημερίδα Irish Independent, ο κ. Κουκ ουσιαστικά διαμήνυσε πως η Apple είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί στενά με την ιρλανδική κυβέρνηση ώστε να εφεσιβάλουν την απόφαση των Βρυξελλών, η οποία – όπως είπε – δεν έχει «κανένα έρεισμα σε νόμο ή γεγονότα».

«Νομίζω ότι θα συνεργαστούμε πολύ στενά, καθώς έχουμε τα ίδια κίνητρα. Κανείς δεν έχει κάνει κάτι κακό και πρέπει να σταθούμε μαζί», είπε ο κ. Κουκ, υποστηρίζοντας δε ότι η Ιρλανδία γίνεται στόχος κι ότι αυτό είναι «απαράδεκτο».

Η Κομισιόν κατηγορεί την Apple ότι από το 1991 απολάμβανε προνομιακό φορολογικό καθεστώς στην Ιρλανδία, με κορύφωση το 2014, όταν τα κέρδη από τις πωλήσεις της στην Ευρώπη φορολογήθηκαν με συντελεστή 0,005% – ήτοι 50 ευρώ φόρο για κάθε εκατομμύριο κερδών.

Ωστόσο, ο κ. Κουκ χαρακτήρισε τις αιτιάσεις των Βρυξελλών «απόλυτες πολιτικές μπούρδες», αντιτείνοντας μάλιστα ότι το επίμαχο έτος η Apple πλήρωσε 400 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στην ιρλανδική Εφορία, ποσό που την κάνει τον μεγαλύτερο φορολογούμενου του ιρλανδικού Δημοσίου για το 2014.

«Απλά διάλεξαν ένα νούμερο από δεν ξέρω κι εγώ πού», είπε ο επικεφαλής της Apple.

Ο κ. Κουκ συμφώνησε με τον βαρύ ισχυρισμό του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού ότι ο αναδρομικός λογαριασμός των 13 δισεκ. ευρώ συνιστά προσπάθεια των Βρυξελλών να αποσπάσει φόρους που οφείλονται στην Εφορία των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι», είπε. «Νομίζω ότι είναι μία επιθυμία μεταφοράς φόρων που θα έπρεπε να πληρωθούν στις ΗΠΑ στην Ε.Ε.».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μυστήριο με τους ασυρμάτους που ανατινάχθηκαν στον Λίβανο: Δεν παράγονται «εδώ και 10 χρόνια»

Η χθεσινή ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα στο Λίβανο από τότε που ξεκίνησε ένας νέος γύρος συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο, υποκινούμενος από ...

Πρώην πράκτορας της CIA νάρκωνε και βίαζε γυναίκες - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη

Πρώην πράκτορας της CIA, της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, καταδικάστηκε χθες, Τετάρτη, σε κάθειρξη 30 ετών για τη νάρκωση και στη συνέχεια σεξουαλική κακοποίηση πολλών γυν...

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ κατηγορείται για πολλαπλούς βιασμούς από πρώην εργαζόμενες στα Harrods

Για βιασμούς και για σεξουαλικές επιθέσεις κατηγορούν τον πρώην ιδιοκτήτη των Harrods Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, πρώην εργαζόμενες στο πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου. Πέντε γυναίκες...

Φόρτωση άρθρων...