Σαββάτο
21 Σεπτεμβρίου 2024

Θα ζητήσει πρόωρες εκλογές ο Ρέντσι;

Πλανήτης

Προς επιβεβαίωση του σεναρίου που ήθελε τον Ματέο Ρέντσι να επιθυμεί την παραμονή του στην εξουσία οδηγούν οι πολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Ιταλός πρωθυπουργός επιδιώκει την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Έχοντας ως όπλο στη φαρέτρα του το «καθαρό» 40% έναντι του κατακερματισμένου 59% που συγκέντρωσε το «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο 41χρονος επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να κάνει το επόμενο… ριψοκίνδυνο βήμα.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica η «τρελή ιδέα» για άμεση διεξαγωγή εκλογών αποτελεί την τελευταία του ελπίδα να κερδίσει το… ματς απέναντι στον βασικό πλέον αντίπαλό του τον επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται, κυρίως ανάμεσα στους νέους.

Ο αγώνας αυτός, όμως, δεν προβλέπεται περίπατος για τον υπερόπτη -χαρακτηρισμό που πολλοί του αποδίδουν- Ρέντσι.

Εντούτοις, ο 41χρονος μοιάζει έτοιμος να ρισκάρει πολιτικά και να αναλάβει την ευθύνη πρόωρων εκλογών ίσως τον ερχόμενο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο έχοντας την στήριξη των στενών συνεργατών του, οι οποίοι εστιάζουν στα 13 εκατ. πολιτών που παρέμειναν πιστοί στο Δημοκρατικό Κόμμα και είπαν «ναι» στην αναθεώρηση.

«Δεν θα αφήσω το λάβαρο των πρόωρων εκλογών στον Γκρίλο και στους άλλους. Αν το κάνουμε, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει πεθάνει, θα έχει την ίδια κατάληξη όταν στήριξε την κυβέρνηση Μόντι», φέρεται να είπε ο Ρέντσι στο επιτελείο του.

Το παράτολμο σχέδιό του επικρότησαν οι σύμβουλοί του, με το δεξί του χέρι, τον Λούκα Λόττι, να τονίζει πως «ξεκινάμε με το 40% που πήραμε την Κυριακή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera προέβλεψε πως «θα υπάρξει βούληση να πάμε σε εκλογές τον Φεβρουάριο».

Όλα αυτά, χωρίς να είναι γνωστή η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος για να αποτρέψει το κυβερνητικό κενό δύο μηνών ενδέχεται να ζητήσει από τον Ρέντσι να παραμείνει στην εξουσία και μετά το πέρας της ψήφισης του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα ο 41χρονος να μην εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο σχηματισμός μεταβατικής, τεχνοκρατικής κυβέρνησης και η ανάληψη της εξουσίας από έναν νέο πρόσωπο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με διαρροές ο πρόεδρος της χώρας στην ανεπίσημη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ανακοίνωση παραίτησής του. «Ποιος θα κλείσει τον προϋπολογισμό;», φέρεται να ρώτησε ενοχλημένος ο Ματαρέλα τον Ρέντσι.

Παρότι πηγές από το Κυρηνάλιο Μέγαρο επισημαίνουν πως «αν το Δημοκρατικό Κόμμα ζητήσει τις εκλογές δεν θα βάλουμε τον Ρέντσι στη γωνία», ο πρόεδρος Ματαρέλα δε συμμερίζεται την ίδια άποψη καθώς η ιδέα της διάλυσης της βουλής είναι η τελευταία που περνάει από το νου του, με αποτέλεσμα να προβλέπεται κλίμα ρήξης μεταξύ των δύο ανδρών.

Όσο για την ρήξη που έχει παρατηρηθεί στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ρέντσι είναι πιθανό, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, να προτείνει την μετατροπή του συνεδρίου σε εσωκομματικές εκλογές, όπως συνέβη το 2005 με την εκλογή του Ρομάνο Πρόντι.

Σε περίπτωση πάντως, που ο πρωθυπουργός μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος δε λάβει… ψήφο εμπιστοσύνης, όλα τα παραπάνω σενάρια θα ανατραπούν με τη μπάλα να περνάει σε έναν από τους επικρατέστερους διαδόχους του Ρέντσι, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Πιερ Κάρλο Πάντον, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γκρατζιάνο Ντελρίο, τον πρόεδρο της Γερουσίας, Πάολο Γκράσο, τον υπουργό Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι και τον υπουργό Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, το όνομα του οποίου ακούεται ολοένα εντονότερα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τουσκ σε Πολωνούς: Αν δείτε Γερμανούς στρατιώτες στην πόλη σας, μην πανικοβληθείτε

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έστειλε χθες ένα μήνυμα στον λαό του: Μην πανικοβληθείτε αν δείτε γερμανικά στρατεύματα στην πόλη σας. Καθώς η Πολωνία παλεύει με τις καταστροφικές π...

Harrods: «Συγγνώμη» για τους βιασμούς που καταγγέλλεται πως διέπραξε ο Αλ Φαγέντ

Τα πολυκαταστήματα πολυτελείας Harrods του Λονδίνου ζήτησαν συγγνώμη σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην ιδιοκτήτης τους, ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μοχάμεντ...

Φόρτωση άρθρων...