Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Ερντογάν για συνομιλία με Τσίπρα: Μέσα σε 15 μέρες η Ελλάδα θα εκδώσει τους πραξικοπηματίες...

Πολιτική

Η επόμενη ημέρα του πραξικοπήματος βρίσκει την Τουρκία διχασμένη χώρα και κερδισμένο τον Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σαν ευκαιρία για να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του και σαν άλλοθι για να προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό.

O Τούρκος πρόεδρος είπε ότι μέσα σε 15 μέρες η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που το έσκασαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

Σε ομιλία του έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Είπε ακόμη ότι θα στείλουν επιστολή στις ΗΠΑ και θα ζητούν την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε στον κ. Τσίπρα τις ευχαριστίες του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου, κατά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του σημείωσε ότι η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό κατά τις μάχες που έγιναν όσο διαρκούσε η απόπειρα σκοτώθηκαν 265 άτομα, στρατιωτικοί και πολίτες. Από την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος το καθεστώς Ερντογάν εξαπέλυσε πογκρόμ κατά των αντιπάλων του.

Συνολικά, περί τα 2.900 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί, ενώ η αρχική εκτίμηση ότι το πραξικόπημα ήταν έργο μιας ομάδας αξιωματικών στα μεσαία κλιμάκια διαψεύδεται από τις εξελίξεις.

Επίσης, 2.745 δικαστικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, τουλάχιστον 10 δικαστικοί, μέλη των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας έχουν συλληφθεί και έχουν εκδοθεί περίπου 200 εντάλματα σύλληψης για άλλους ανώτατους δικαστικούς.

Σχεδόν το σύνολο των επικεφαλής των μάχιμων και επιτελικών μονάδων έχει συλληφθεί, καθώς και πολλοί δικαστικοί, μέλη των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Μεταξύ των συλληφθέντων δεκάδες στρατηγοί, εμβληματικές φυσιογνωμίες του στρατού, όπως ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστράτηγος Μετίν Ιγιντλί, ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωνσταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν. Το πρωί της Κυριακής, στην πόλη Ντενιζλί (δυτική Τουρκία), συνελήφθη διοικητής της φρουράς Οζάν Οζμπακίρ.

Στους συλληφθέντες είναι και ο Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της τρίτης στρατιάς, ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της δεύτερης στρατιάς και ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν. Σε πολλές περιπτώσεις οι στρατιώτες που συνελήφθησαν λιντσαρίστηκαν από υποστηρικτές του Ερντογάν, ενώ ένας στρατιώτης αποκεφαλίστηκε.

Από τις πρώτες ώρες ο Ερντογάν υποσχέθηκε να εκκαθαρίσει τον στρατό από τα προδοτικά στοιχεία:

«Θα διατηρήσουμε την θέση μας μέχρι το τέλος και όλοι αυτοί θα τιμωρηθούν όπως αξίζει σε προδότες», είπε μόλις επέστρεψε στην στην Κωνσταντινούπολη τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: Στο debate θα πρέπει να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι ότι θα είναι στα εθνικά ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

Τη Σπάρτη επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης. «Όντως υπάρχει σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. Δεν έπεσε, όμως, από την Ακρόπολη ούτε την έφερε ο ...

Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη: Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη

Στόχος της νέας Επιτροπής είναι να χαμηλώσει τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, οι οποίες είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ευωρωπαϊ...

Κατρακύλα χωρίς τέλος για ΣΥΡΙΖΑ – Προβάδισμα Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ (κάρτες)

Την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μία ακόμα δημοσκόπηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου των πολιτών βρίσκεται ξεκάθαρα στην πέμπτη θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμ...

Φόρτωση άρθρων...