Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Capital Controls, η "επόμενη" ημέρα: Ποιες καταθέσεις θα εξαιρεθούν, τι θα γίνει με το εβδομαδιαίο όριο

Οικονομία

Την εξαίρεση των νέων καταθέσεων από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων θα αφορά κατά κύριο λόγο η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls που αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», το θέμα εξετάζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει στα χέρια του την θετική εισήγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ πράσινο φως έχει δώσει και η Κομισιόν.

Με τις προωθούμενες αλλαγές κάθε ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα επιστρέψει στις τράπεζες, θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Η απελευθέρωση δεν θα αφορά νέες καταθέσεις που προέρχονται από μισθοδοσία ή συντάξεις.

Παράαλληλα θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις. Σήμερα κάθε συναλλαγή άνω των 10.000 ευρώ απαιτεί μια «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία.

Με την αλλαγή θα αυξηθεί πιθανότατα στις 50.000 ευρώ. Ωστόσο η επιχείρηση θα πρέπει να είναι σε θέση, όταν της ζητηθεί, να αποδείξει ότι η συναλλαγή αφορούσε εισαγωγές αγαθών.

Από την άλλη δεν θα υπάρξει αλλαγή στο εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων των 420 ευρώ.

Στουρνάρας: Ήρθε η ώρα να βγουν τα λεφτά από τα στρώματα
Το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των capital controls θα είναι να μπορεί να βγάλει χωρίς φόβο ο πολίτης τα λεφτά από τα στρώματα, καθώς το νέο χρήμα και εντός Ελλάδας δεν θα υπόκεινται σε κεφαλαιακό έλεγχο όπως αποκαλύπτει στην Αυγή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκιμά ότι η ΕΚΤ θα εντάξει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του χρόνου, συνδέοντας μάλιστα την απόφαση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Και επιμένει ότι θα ήταν για όφελος και της χώρας και των δανειστών να επιταχυνθεί η απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους ενώ θεωρεί, με τεχνοκρατικά επιχειρήματα, ότι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Όσο για την καταιγίδα που έχει ξεσπάσει, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ο κ. Στουρνάρας την αντιμετωπίζει με επιδεικτική ψυχραιμία, εκτιμώντας ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, ούτε θα προκαλέσει προβλήματα στην δεύτερη αξιολόγηση.

Κατά την γνώμη του, η απάντηση στο Brexit θα πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη, βαθύτερη ΟΝΕ, συμπεριλαμβανομένης και της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επίδομα 1.000 και 700 ευρώ σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες - Πότε πληρώνεται

Την Παρασκευή θα καταβληθεί σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) το επίδομα των 700 και 1.000 ευρώ όπως ανακοίνωσε το υπουρ...

Φόρτωση άρθρων...