Με αφορμή το Συνέδριο “Europe in Discourse: Identity, Diversity, Borders”, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 23-25 Σεπτεμβρίου 2016, διοργανώθηκε ένα ξεχωριστό πάνελ στο οποίο συμμετείχαν η κυρία Δανάη Μπεζαντάκου, European Young Leader 2014 και Young Global Leader 2015-2020, ο κύριος Jack Hanning, τ. Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο κύριος Αθανασιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Αναφερόμενη στις βαθιές αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια οικονομία και οι οποίες επηρεάζουν βέβαια και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, η κύρια Μπεζαντάκου τόνισε την σημασία που έχει για τους νέους η καλλιέργεια και προώθηση καινοτόμου επιχειρηματικού πνεύματος που αποτελεί σοβαρό στοιχείο επιτυχίας σε κοινωνίες που διέπονται από την γνώση.
Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Μπεζαντάκου τόνισε πως, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, αναπτύσσονται νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες όμως στο μέλλον θα πρέπει να αποτελέσουν και αντικείμενο μίας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής.
Από την άποψη αυτή η ομιλήτρια τόνισε τα θετικά στοιχεία που ενυπάρχουν στο περίφημο πρόγραμμα Junker, το οποίο εκπονήθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή και φέρει την σφραγίδα του Προέδρου της.
Από την πλευρά του ο κύριος Jack Hanning, ο οποίος υπήρξε και κύριος ομιλητής στο επίσημο δείπνο του Συνεδρίου, αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που δημιουργεί στην Ευρώπη το Brexit. Ο κύριος Hanning έκανε την εκτίμηση ότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ κάποια πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Επίσης, αναφέρθηκε στα βαθύτερα αίτια του brexit και υπογράμμισε με έμφαση ότι η καμπάνια των υπερμάχων της εξόδου από την ΕΕ χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανή ψέματα και έναν πρωτόγνωρο για τα βρετανικά πολιτικά ήθη και έθιμα λαϊκισμό. «Το μέγεθος του φαινομένου αυτού» είπε ο κύριος Hanning, «φάνηκε και από την πολιτική συμπεριφορά των νικητών μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Συμπεριφορά που χαρακτηρίστηκε από αμηχανία και σιωπή απέναντι στα γεγονότα και στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν».
Υπογραμμίζοντας όμως ο κύριος Hanning και τα ευρύτερα προβλήματα συνοχής στην ΕΕ, διέκρινε κινδύνους αποσυντονισμού της και τόνισε πως τα φαινόμενα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες επιστροφής της Ευρώπης σ’ ένα παρελθόν που κάποιοι δυστυχώς δεν γνωρίζουν και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να ξεχάσουν.
Από την πλευρά του ο κύριος Αθανάσιος Παπανδρόπουλος έδειξε λιγότερο απαισιόδοξος για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και ανέφερε πως στα εξήντα χρόνια της ευρωπαϊκής πορείας υπήρξαν στιγμές πολύ πιο επικίνδυνες από την σημερινή κρίση.
Κρίση, η οποία κατά τον ομιλητή, οφείλεται σε ένα τεράστιο έλλειμα πληροφόρησης λόγω αφ’ ενός μεν, της γενικότερης στάσης των Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην ενημέρωση αλλά και της ηθελημένης σύγχυσης των πολιτών έναντι των ευρωπαϊκών θεμάτων.
Σύγχυση η οποία, είπε ο κύριος Παπανδρόπουλος, ενίοτε καλλιεργείται από τους ίδιους τους πολιτικούς, που με τον τρόπο αυτό θολώνουν τα νερά κι επιρρίπτουν ευθύνες στα κοινοτικά όργανα για αποφάσεις όμως που έχουν λάβει οι ίδιοι. Αυτός είναι και ο λόγος, πρόσθεσε ο ομιλητής, που τα κοινοτικά κείμενα είναι δυσνόητα ακόμα και σε αυτούς που τα συντάσσουν.
Το τριήμερο συνέδριο που διοργάνωσε το Διδακτορικό Πρόγραμμα στην Εφραμοσμένη Γλωσσολογία του Hellenic American University (Manchester, NH, ΗΠΑ) σε συνεργασία με το Hellenic American College, στις εγκαταστάσεις του Hellenic American College και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, παρακολούθησαν περισσότεροι από 350 ερευνητές, μεταξύ των οποίων γλωσσολόγοι, ιστορικοί, οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι, από 40 διαφορετικές χώρες.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις