Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Ενεργειακά και οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν

Πλανήτης

Η πλήρης ομαλοποίηση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον τούρκο ομόλογό του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 την Κίνα.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ήλθε λίγες ημέρες μετά την επανέναρξη των ναυλωμένων πτήσεων από τη Ρωσία προς την Τουρκία, που αναμένεται να δώσει ώθηση στον δοκιμαζόμενο τουρκικό τουρισμό, αλλά και στον απόηχο της συμφωνίας ανάμεσα στο ρωσικό κολοσσό Gazprom και την Άγκυρα για συνέχιση της διαδικασίας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Ο αγωγός σχεδιάζεται να διέλθει και μέσω της Ελλάδας.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη από τις δύο πλευρές, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι υπουργοί Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Πέραν των οικονομικών θεμάτων, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τουρκική ηγεσία θα καταφέρει να ομαλοποιήσει πλήρως την κατάσταση στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, και παρά την απειλή της τρομοκρατίας.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα βρέθηκαν στο χειρότερο σημείο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο έπειτα από την κατάρρευση ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16 πάνω από την τουρκο-συριακή μεθόριο, υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές άρχισαν να αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους μετά την απολογία του κ. Ερντογάν για την κατάρριψη. Συμβολικά αλλά και ουσιαστικά, το πρώτο ταξίδι του τούρκου προέδρου μετά το πραξικόπημα ήταν στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχε συνάντηση-κλειδί με τον κ. Πούτιν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...