Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Απίστευτο: Aντί να μετράνε, ζυγίζουν πλέον τα μετρητά στη Βενεζουέλα...

Πλανήτης

Σε ένα μπακάλικο στο ανατολικό Καράκας, ο Humberto Gonzalez βγάζει μερικές φέτες τυριού από τη ζυγαριά του και τις αντικαθιστά με έναν πάκο χαρτονομίσματα που του έδωσε ένας πελάτης του.

Το νόμισμα της Βενεζουέλας, το μπολιβάρ, έχει υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό και για κάθε αγορά χρειάζονται τόσα πολλά χαρτονομίσματα, που αντί να τα μετράει τα ζυγίζει, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg.

"Είναι λυπηρό" λέει ο Gonzalez, "στο σημείο που βρισκόμαστε, νομίζω ότι το τυρί αξίζει περισσότερα".

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το φαινόμενο αυτό αποτελεί επίσης ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ότι ο υπερπληθωρισμός εδραιώνεται σε μία χώρα που αρνείται να δημοσιοποιήσει σε τακτική βάση στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή.

Το ζύγισμα των χρημάτων δεν συμβαίνει παντού, αλλά εξαπλώνεται, φέρνοντας στη μνήμη ορισμένα από τα πιο χαοτικά επεισόδια υπερπληθωρισμού του προηγούμενου αιώνα: Τη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του '90 και τη Ζιμπάμπουε πριν από μία δεκαετία.

"Όταν ξεκινούν να ζυγίζουν μετρητά, είναι ένα σημάδι ανεξέλεγκτου πληθωρισμού" αναφέρει ο Jesus Casique, οικονομικός διευθυντής της Capital Market Finance. "Όμως οι πολίτες της Βενεζουέλας δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσο άσχημη είναι η κατάσταση, διότι η κυβέρνηση αρνείται να δημοσιεύσει στοιχεία".

Κάποτε ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου, το μπολιβάρ έχει εξαϋλωθεί σε αξία. Οι αγορές βασικών αγαθών απαιτούν εκατοντάδες χαρτονομίσματα. Οι καταναλωτές βάζουν πάκους χρημάτων σε τσάντες γυμναστηρίου πριν ξεκινήσουν τις αγορές τους και οι καταστηματάρχες τα κρύβουν κατά χιλιάδες, σε ξεχειλισμένα από μετρητά συρτάρια.

Ελλείψει επίσημων στοιχείων, οι οικονομολόγοι μπορούν μόνο να κάνουν εικασίες για το ύψος του πληθωρισμού. Οι εκτιμήσεις για φέτος κυμαίνονται από το 200% έως το 1.500%!

Μέχρι στιγμής, καθώς η αγοραστική αξία του μπολιβάρ βυθίζεται, η κυβέρνηση αρνιόταν να τυπώσει χαρτονομίσματα μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας. Το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ - το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία - αξίζει λιγότερο από μία δεκάρα.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες πριν, η κυβέρνηση σιωπηλά ζήτησε από πέντε εταιρείες νομισμάτων να υποβάλουν προσφορές για μεγαλύτερα χαρτονομίσματα - ονομαστικής αξίας 500, 1.000, 5.000, 10.000 ίσως και 20.000 μπολιβάρ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανέθεσε στην εταιρεία Crane Currency που προμηθεύει κατά αποκλειστικότητα τις ΗΠΑ με χαρτί για χαρτονομίσματα, να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των νέων τραπεζογραμματίων της χώρας.

Η ραγδαία υποτίμηση του μπολιβάρ στο μεταξύ έχει οδηγήσει σε αχρηστία τα νομίσματα που κυκλοφορούν, ενώ τα μετρητά από τα ATM των τραπεζών τελειώνουν μέσα σε μόλις λίγες ώρες. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της χώρας είναι αντιμέτωποι με ένα παράδοξο: ενώ οι τσέπες τους πλημμυρίζουν από μετρητά, δεν μπορούν να αγοράσουν σχεδόν τίποτα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τον Λίβανο λίγο πριν την ομιλία του Νασράλα (Videos&Photos)

Τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο ξεκίνησε το Ισραήλ λίγη ώρα πριν από την ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπ...

Σαν σήμερα - 20 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα 1519: Ο Μαγγελάνος αποπλέει από την περιοχή του Κάντιθ στην Ισπανία με 270 άνδρες, με σκοπό να κάνει τον περίπλου της γης 1946: Πραγματοποιείται το πρώτο κινηματογρα...

Tο Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα

Μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας πρότεινε το Ισραήλ στη Χαμάς, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η πρόταση προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ...

Φόρτωση άρθρων...